Керуючі виявили оптимізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керуючі виявили оптимізм

Казна та Політика
549
Також в 2010 р. злетить курс долара, а доходи утримувачів акцій підвищаться на 7,7%, вважають керівники інвестфондів.
Bank of America Merrill Lynch опублікував дослідження, проведене на підставі опитування 213 інвестиційних фондів, що управляють, з сукупними активами $617 млрд.
На думку авторів доповіді, напередодні новорічних свят інвестори випромінюють рекордний за останні шість років рівень оптимізму. Частка респондентів, які очікують в найближчих 12 місяців побачити зростання світової економіки, в грудні збільшилась до 80% проти 69% в листопадовому опитуванні. Дві третини інвесторів повідомили про плани побачити зростання фондових ринків на 7,7% або навіть більше.
За усередненими прогнозами, найбільше - на 9,1% - в 2010 р. подорожчають акції компаній Азійсько-Тихоокеанського регіону. В цілому в країнах, що розвиваються, біржова вартість компаній підніметься на 9%, в Єврозоні - на 8,9%, у Великобританії - на 8,3%, а в США і Японії це зростання складе відповідно 5,5% і 7%.
Згідно із опитуванням, інвестори раптово почали виходити з "тихих гаваней": частка респондентів, що зберігають інтерес до готівки, знизилася з листопадових 18% до 6%. Найбільшу вигоду з виниклого у них оптимізму отримує хімічна промисловість, ресурсний сектор і будівництво. Збільшення надходжень капіталу в ці галузі відбувається на тлі відтоку грошей з фінансового сектора: 28% учасників опитування повідомили про зменшення частки цінних паперів банків в своїх портфелях в порівнянні з 11% в листопаді.
"Рік тому песимістичні прогнози відносно банківських акцій неодмінно перекинулися б і на інші сегменти ринку, але в поточних умовах список постраждалих може обмежитися лише банками. Схоже, що інвестори здатні чекати позитивної ринкової динаміки навіть за відсутності підтримки з боку банків", - зазначає керівник європейського відділу стратегічних корпоративних інвестицій Merrill Lynch Гері Бейкер.
Погляди інвесторів на майбутнє основних світових валют істотно вирівнялися: більшість переконана, що кошти з єни і золота час виводити: 35% з них зараз роблять ставку на ослаблення єни в порівнянні з 11% в жовтні, а на переоціненість золота вказали 50% респондентів, тоді як в листопаді такої думки дотримувалися 40% учасників опитування. В той же час 37% інвесторів вважають, що курс долара збільшиться в найближчі 12 місяців, при тому що в жовтні аналогічної думки дотримувались лише 5% опитаних.
Особливо райдужними виявилися прогнози відносно зростання ВВП. За переконанням експертів банку Merrill Lynch, стратегія зляканих банкрутством Lehman Brothers урядів різних країн, яку можна описати фразою "Роби, чого б це не коштувало", спрацювала. Аналітики стверджують, що прогнози Міжнародного валютного фонду про (МВФ) зростання світового ВВП в 2010 р. на 3,1%, Світового банку (СБ) - на 2,6%, і Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) - на 1,9% істотно недооцінюють ситуацію.
"Після падіння на 3,5% в 2009 р. глобальний економічний цикл різко спрямується вгору завдяки агресивним методам монетарного і фіскального стимулювання. У 2010 р. ВВП в світі виросте на 4,4%, у тому числі в країнах, що розвиваються, - на 6,3% (у Китаї - на 10,1%), в розвинених країнах - на 2,7% (у США - на 3,2%). При цьому інфляція залишатиметься слабкою, а котирування нафти унаслідок підвищеного попиту перевищать $100/бар.", - резюмує Merrill Lynch.
Про рекордну кількість оптимістів повідомляє й інформагентство Bloomberg, пояснюючи це тим, що відновлення світової економіки отримує усе більш стійкі форми. Згідно з індексом Bloomberg Professional Global Confidence Index, з 1,934 опитаних бізнесменів і експертів в позитивні зміни вірять 58,9%. Вже п'ятий місяць частка оптимістів перевищує 50%, тоді як в січні-квітні 2009 р. таких було менше 10%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас