Абу-Дабі судиться із Citigroup — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абу-Дабі судиться із Citigroup

Казна та Політика
994
Державний інвестиційний фонд емірату Абу-Дабі Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) вимагає від американського банку Citigroup Inc. $4 млрд. компенсації за шахрайство.
Найбільший суверенний фонд Близького Сходу ADIA звернувся до арбітражного суду Нью-Йорка з вимогою припинити угоди про придбання акцій банку Citigroup за ціною, котра у вісім разів перевищує ринкову. Альтернативою може стати виплата $4 млрд. близькосхідному фонду компенсації збитку. ADIA стверджує, що у вказаній угоді "була спотворена інформація".
В теперішній час суверенний фонд Abu Dhabi Investment Authority є найбільшим приватним акціонером Citigroup (4,9% акцій). Операція між ADIA і Citigroup була укладена 27 листопада 2007 р. Тоді ADIA надав $7,5 млрд. Citigroup, який на той час списав $15 млрд. Ці кошти були обміняні на високоприбуткові конвертовані облігації американського банку, які передбачали виплату 11% річних аж до березня 2010 р., що удвічі більше від тодішньої звичайної прибутковості бондів Citigroup.
Ця операція, яка спочатку здавалася надзвичайно вигідною, принесла ADIA величезні збитки, після того, як вартість акцій Citigroup впала. На момент підписання угоди між ADIA і Citigroup акції американського банку коштували близько $30. З листопада 2007 р., унаслідок фінансової кризи, акції Citigroup впали на 89%, і зараз вартість акції банку становить лише $3,56.
У зв'язку із позовом Abu Dhabi Investment Authority, поданим до суду Нью-Йорка, Citigroup розповсюдив заяву, згідно з якою "претензії суверенного фонду розглядаються як спроба мінімізувати втрати від нерозсудливих інвестицій". Навмисне спотворення інформації під час укладення угоди дворічної давності американський банк заперечує. "У Citi упевнені, що дані звинувачення є абсолютно необґрунтованими, і мають намір активно захищатися від них (у суді)",- говориться в офіційній заяві американського банку.
Експерти не виключають, що в звинувачень є підстави. "Широкій громадськості не відомі деталі цього контракту. Цілком можливо, що Citigroup насправді дав арабському фонду якісь обіцянки, виконати які не вдалося. ADIA не став би звертатися до суду та оприлюднювати цю історію без вагомих аргументів", - говорить аналітик IHS Global Insight Ян Рендольф.
В той же час спостерігачі вважають, що конфлікт закінчиться перемир'ям. "Citigroup потребує арабських інвестицій не менше, ніж Близький Схід потребує Citigroup. Вони не будуть оголошувати війну і швидше за все укладуть мирову угоду", - вважає президент рейтингового агентства Egan Jones Ratings Шон Іган.
На відміну від ADIA, на акціях Citigroup зміг заробити інший інвестиційний фонд з Близького Сходу. Нещодавно від акцій Citigroup благополучно звільнився суверенний інвестиційний фонд Кувейту (KIA), який купив акції Citi в січні 2008 р. за $3 млрд. Кувейтські інвестори перетворили привілейовані акції Citigroup на звичайні та продали їх з прибутком $1,1 млрд. З прибутком $1,6 млрд. від частки в Citigroup у вересні 2009 р. позбавився фонд Singapore Investment.
Внаслідок кризи банк Citigroup опинився на межі краху. У 2007 р. він зумів вижити завдяки допомозі приватних інвесторів, у тому числі й іноземних, а в 2008 р. для порятунку знадобилася вже допомога Вашингтона. Уряд США, який інвестував у Citigroup більше $20 млрд. і гарантував активи банку на $300 млрд., контролює 34% акцій банку.
Щоб позбавитись від опіки держави, Citigroup оголосив про те, що має намір повернути американській державі отриману від нього допомогу в розпал фінансової кризи. Банк планує для цього продати звичайні акції та інші цінні папери на суму більше $20 млрд. Після цього оголошення вартість акцій Citi на біржах різко знизилася. Днями Citigroup провів додемісію своїх акцій на суму $20,5 млрд., що призвело до падіння їх курсу на 20%. Куплена урядом за $25 млрд. торік 34%-а частка тепер оцінюється в $24,2 млрд., хоча в жовтні її ринкова вартість доходила до $40 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас