"Газпром" високо бере — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" високо бере

Енергетика
1570
Ціна газу для України наступного року буде вищою, ніж говорилось раніше. Вчора представники російського "Газпрому" повідомили, що в I кварталі 2010 року тисяча кубометрів коштуватиме не $280, а $300-310.
Ця ціна дорівнює тій, яку платять у європейських країнах, хоча транспортні витрати з доставки газу в Україну менші. Таким чином Україна розплачується за підписання невдалих контрактів на початку року, зазначають експерти.
У I кварталі 2010 року Україна буде платити "Газпрому" $300-310 за тисячу кубометрів газу, заявив учора директор "Газпромзбут Україна" Анатолій Подмишальський. Раніше представники "Газпрому" стверджували, що середня ціна газу для України в 2010 році складе $280 за тисячу кубометрів.
Таким чином, щоб вийти на цю цифру за рік, у II-IV кварталах газ повинен коштувати нижче заявлених $300-310. В "Газпромі" учора уточнили, що ціна $280 за тисячу кубометрів розраховувалася виходячи із середньої ціни на нафту в наступному році - $58 за барель. Відзначимо, що протягом останніх декількох місяців нафта марки Brent котирувалася в межах $70-78 за барель.
Згідно із домовленістю "Нафтогазу" і "Газпрому", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна - $450 за тисячу кубометрів, а також прив'язка до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячною затримкою. Так, в I кварталі 2009 року ціна становила $360 за тисячу кубометрів, у II - $270,95, в III - $198,34, в IV - $208,12. У НАК "Нафтогаз України" від коментарів відмовилися.
За оцінками провідного експерта енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимира Омельченка, виставлена Україні ціна порівнянна з тією, яку платять країни Євросоюзу (див. таблицю). "У той же час, з огляду на транспортне плече, ціна газу для України повинна бути нижчою на $40-50", - вважає він.
За розрахунками джерела, близького до "Газпрому", при ціні $300-310 за тисячу кубометрів на українському кордоні і з урахуванням всіх податків і зборів газ буде обходитися промисловим підприємствам і ТКЕ в $390-405 за тисячу кубометрів. Підприємства гірничо-металургійного та хімічного комплексів, на частку яких припадає близько 40% споживання газу, що імпортується, в I кварталі будуть платити за газ за пільговою ціною, тобто близько $300 за тисячу кубометрів.
Таким чином, підвищення цін ляже на плечі решти промисловості і "Нафтогазу". "Зростання цін на газ підвищить собівартість виробленої електроенергії. З урахуванням того, що ми й так працюємо на збиток, це підвищення посилить наші фінансові проблеми. Думаю, збиток тільки нашої компанії за підсумками року виросте на $10-15 млн", - говорить гендиректор ВАТ "Донбасенерго" Сергій Іванов. Не краща ситуація і в "Нафтогазі". За оцінками представника президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, дефіцит коштів компанії в 2009 році складе близько 12 млрд грн.
На думку члена комітету Верховної Ради з ПЕК Сергія Тулуба, дорогий газ для України - це розплата за невдалий договір, підписаний у січні цього року. "Базова ціна української формули - $450 за тисячу кубометрів. Тоді як у країнах Євросоюзу - $250-300 за тисячу кубометрів, - каже Тулуб. - Договір підписувався в стані цейтноту і безпрецедентного тиску з боку "Газпрому". Думаю, його треба однозначно переглядати, що, швидше за все, і буде зроблено після президентських виборів".
Скільки платять за газ країни Європи в I кварталі 2010 року
Джерело: Центр енергетичних досліджень
Олександр Чорновалов, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас