Банановий мир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банановий мир

Аграрний ринок
3541
Під тиском Світової організації торгівлі (СОТ) Європейський союз погодився знизити мита на імпорт бананів з Латинської Америки.
Мита ЄС на імпорт бананів з країн Латинської Америки будуть знижені з EUR176 до EUR148 за 1 т. До 2017 р. імпортні тарифи на латиноамериканські банани будуть поступово понижені до EUR114. Країни Латинської Америки, у свою чергу, погодилися не висувати з цього питання претензій до ЄС і не вимагати подальшого скорочення торговельних мит. Торговельну угоду планується ратифікувати протягом найближчих чотирьох місяців.
Бананова війна між Євросоюзом і Латинською Америкою тривала 16 років і була однією з найдовших в історії. Вона почалася у зв'язку з тим, що Євросоюз підвищив торговельні мита для виробників бананів з Бразилії, Колумбії, Коста-Ріці, Еквадорі, Гватемалі, Гондурасі, Мексиці, Нікарагуа, Панамі, Перу і Венесуелі. В 1993 р. п'ять латиноамериканських країн, підтримуваних США, звернулись із скаргою до СОТ відносно встановлення ЄС нерівноправних тарифів для різних країн-експортерів.
Відтоді ЄС кілька разів знижував імпортні тарифи для латиноамериканських виробників, проте кожного разу вони називали зниження недостатнім. У листопаді СОТ відхилила апеляцію ЄС, залишивши чинним рішення про визнання дискримінаційними введені ЄС мита на імпорт бананів, і зобов'язала Брюссель привести їх у відповідність зі світовими торговельними угодами.
Шляхом підвищення мит для латиноамериканських виробників бананів Євросоюз вирішив забезпечити переважний доступ на свій ринок продукції з Африки, Карибського басейну і Тихоокеанського регіону. Багато з країн, які отримали переваги, - колишні колонії Великобританії і Франції.
Тепер виробники з Африки зіткнуться з жорсткішою конкуренцією з латиноамериканськими виробниками, які працюють ефективніше і виробляють дешевшу продукцію. Країни Африки, Карибського басейну і Тихоокеанського регіону, які постраждають від зниження імпортних мит для Латинської Америки, як компенсацію отримають від ЄС одноразову допомогу розміром EUR190 млн. ($292 млн.) на розвиток і реструктуризацію своїх економік, а також продовжать торгувати бананами за пільговими тарифами.
В торговельній суперечці з країнами Латинської Америки на ЄС чинили тиск США. Тарифна політика ЄС безпосередньо зачіпала інтереси американських корпорацій Dole Food, Fresh Del Monte Produce і Chiquita Brands International, що володіють банановими плантаціями в Латинській Америці. Вони отримають чималу вигоду від зниження ЄС мит на імпорт бананів з цього регіону. 80% всієї світової торгівлі бананами знаходиться в руках п'яти компаній: окрім згаданих американських, це ірландська Fyffes і еквадорська Noboa.
Найбільше від закінчення торговельної війни виграє Еквадор, який виробляє 30% всіх бананів в світі. Від завищених високих тарифів ЄС на імпорт бананів Еквадор втрачав біля EUR200 млн. на рік. Власне, справа про мита ЄС на імпорт бананів розглядалася в СОТ за поданням Еквадору. Представники країни вітали рішення ЄС про зниження тарифів і назвали його "перемогою всіх латиноамериканських націй".
Європейський ринок бананів є найбільшим в світі, він оцінюється в $6,7 млрд. В даний час з 4 млн. бананів, споживаних в ЄС, 3,4 млн. імпортуються. Виробники з країн Латинської Америки займають майже 60% ринку бананів ЄС, на постачальників з країн Африки і Карибського басейну припадає близько 20%. Решта 20% ринку займають виробники бананів самого ЄС, переважно Франція й Іспанія.
Професор італійського Університету Калабрії Джованні Ананіа побоюється, що саме європейські виробники бананів більше за інших постраждають через те, що країни Латинської Америки збільшать експорт. Очікується, що ціни на банани в Європі знизяться приблизно на 12%.
Банан - четвертий за значенням продукт харчування після рису, пшениці і кукурудзи. Експерти стверджують, що на торгівлі бананами супермаркети отримують найбільший прибуток. При цьому зміни цін на банани надзвичайно відчутні для бідних країн, оскільки тисячі людей зайняті на бананових плантаціях, виконуючи важку роботу за мінімальну зарплату. Організація Banana Link відзначає, що ціна, яку дають виробникам бананів, на третину нижча, ніж сім років тому, що створює проблеми для робітників і дрібних виробників, доходи яких падають ще нижче. Так, на Зондських островах з 1992 р. розорилося 80% фермерів.
У країн-експортерів екзотичних фруктів є претензії не лише до Євросоюзу, але й до України. Нещодавно вони погрожували подати скаргу на Україну до СОТ, тоді як до останнього часу адресували свої претензії уряду України. Посольства Еквадору і ПАР надіслали листи-претензії до Міністерства економіки і Державної митної служби. Дипломати вимагають пояснити, чому індикативні ціни, які використовуються при оформленні вантажів українською митницею і подальшому розрахунку ПДВ, були необґрунтовано підвищені.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас