У Стельмаха скінчився строк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Стельмаха скінчився строк

Казна та Політика
1266
Вчорашній день був останнім днем офіційного перебування Володимира Стельмаха на посаді голови Національного банку. Проте до кінця виборів президента Володимир Семенович продовжить очолювати центральний банк.
Хоча офіційно термін повноважень Володимира Стельмаха на посаді голови НБУ минув, нового керівника у центробанку поки не буде. Як пояснив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, роз'яснення Конституційного суду щодо пунктів закону про призначення голови НБУ говорить, що відповідне подання про його звільнення Верховна Рада може розглядати тільки після відповідного подання президента. "Поки такого подання не буде, голова Нацбанку продовжує виконувати свої повноваження", - заявив Анатолій Шаповалов.
У Секретаріаті президента повідомили, що глава держави ще не прояснив свою позицію відносно голови Національного банку. "У мене поки немає коментарів з цього питання", - заявив перший заступник глави СП Олександр Шлапак.
Примітно, що у банкірському середовищі обох перших заступників вважають найбільш ймовірними кандидатами на посаду голови НБУ після інавгурації нового президента країни. Зокрема, Анатолій Шаповалов користується прихильністю Миколи Азарова, з яким разом працював у Міністерстві фінансів у період прем'єрства Віктора Януковича. За словами інформованих джерел в Партії регіонів, Микола Азаров уже обговорював з лідером партії кандидатуру Анатолія Шаповалова.
У свою чергу Олександр Шлапак довгі роки був соратником з комсомолу Сергія Тігіпка, якому пророкують посаду віце-прем'єра з економіки та фінансів (спостерігачі впевнені, що яка б політична сила не виграла вибори - парламент буде розпущено в інтересах розкручених на президентських виборах технічних кандидатів). Олександр Шлапак заміщав Сергія Тігіпка, коли той очолював Нацбанк у 2003-2004 рр..
Іншими кандидатами на цю посаду називають главу Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, главу Сбербанка Росії Ігоря Юшка, голови Держфінпослуг Віктора Суслова та екс-заступника голови НБУ Сергія Яременка. Також кожна з партій має своїх "засвічених" кандидатів. Зокрема, у БЮТ це заступник міністра фінансів Олександр Савченко, у Партії регіонів - Сергій Льовочкін і Василь Горбаль.
Якщо президент дотримуватиметься букви закону про Нацбанк, то перше подання йому треба буде вносити 31 грудня - в день, коли Рада працювати не буде. Наступне подання за графіком - 14 січня, коли депутати будуть знаходитися на календарних канікулах. Це означає, що перший фактичний розгляд подання президента про відставку голови НБУ Володимира Стельмаха чи пропозиції призначити його на нову семирічку відбудеться не раніше 28 січня. Однак у цей день розглядати це питання навряд чи захочуть самі депутати - адже буде ще не зрозуміло, хто переміг на виборах.
Таким чином, свої обов'язки Володимир Семенович буде виконувати як мінімум до лютого. Як максимум - до травня-червня. Цей сценарій може бути реалізований в тому випадку, якщо за підсумками другого туру президентських виборів у країні повториться протистояння зразка 2004-2005 років, коли кандидат, який програв, не визнає переможця. До вирішення суперечок в судах, на засідання яких підуть місяці, президентом буде залишатися або Віктор Ющенко, або його функції буде виконувати спікер Володимир Литвин, - але ні той, ні інший змінити Володимира Стельмаха на посаді голови Нацбанку не наважаться.
Теоретично зараз у президента є підстави для звільнення Стельмаха. "Керівництво Нацбанку зараз робить реверанси в інший бік. Обіцянка заплатити 600 млн. грн. і підпис під листом до МВФ - це немало", - заявив депутат від НУ-НС. У той же час, підкреслив він, навряд чи президент буде звільняти Стельмаха. Мовляв, якби у Віктора Ющенка був такий намір, то вже давно б звучали заяви.
Депутат від БЮТ Юрій Полунєєв побічно підтвердив версію про те, що Стельмах залишиться на своїй посаді до закінчення виборів. "На тому рівні, який доступний мені, будь-які дії щодо прискорення звільнення Стельмаха не обговорювалися. Моя особиста думка - піднімати це питання до завершення президентських виборів не варто. Абсолютно зрозуміло, що доти президент не буде подавати прохання про звільнення Стельмаха" , - зазначив Полунєєв, який наприкінці минулого року був одним з ініціаторів відставки нинішнього голови НБУ.
На думку Сергія Яременка, провідні політичні сили зобов'язані вже сьогодні назвати своїх кандидатів. Це потрібно, щоб ті встигли оголосити про свої програми дій і ці програми могли оцінити всі охочі. Він вважає, що не має значення, хто буде новим головою Нацбанку, якщо це буде людина, яка працює в рамках колишньої системи поглядів. Крім того, вважає він, Україна затиснута в лещата вимог МВФ.
"За рік ситуація тільки погіршилася. Не закладено основу для зростання економіки, а це загрожує подальшим погіршенням. Якщо кандидатура голови НБУ буде обговорюватися тільки після виборів, це займе півроку. У країни немає стільки часу. Тому правильно, щоб політсили назвали своїх кандидатів, а ті озвучили, як вони бачать вихід із нинішнього становища", - зазначив Яременко.
"Нас повинні цікавити не стільки імена кандидатів, скільки їхні плани. Якщо у кандидата не буде власної сильної позиції, відбудеться просто зміна табличок. Головне завдання - привести регулятора у відповідність до стандартів, які сьогодні запроваджуються в усьому світі. Реальним кандидатом на посаду голови Нацбанку має бути людина, яка володіє інтелектуальним лідерством і авторитетом", - погоджується Полунєєв.
Кандидат повинен відповідати всім формальним критеріям. А саме - бути економістом, мати ступінь. Він повинен бути далекий від бізнесу і не мати зараз або в минулому великих активів - промислових або фінансових. Але ще важливіше, вважає депутат, щоб новий голова Нацбанку був здатний провести потрібні реформи. Зокрема, зміни потрібні у відносинах НБУ та уряду, в економічній політиці, в питаннях проблемних кредитів, капіталізації та корпоративного управління.
"Реформа також повинна торкнутися абсолютно помилкової концепції, що Нацбанк не повинен друкувати гроші. Насправді, це єдина функція, яка визначає незалежність країни", - вважає Полунєєв.
Сергій Лямець та Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас