WSE пропало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSE пропало

Фондовий ринок
522
Франкфуртська Deutsche Boerse припинила переговори про придбання контрольного пакету Варшавської біржі (WSE). Це стало реакцією на пропозицію уряду Польщі поліпшити оферту. Німці відмовилися вносити будь-які зміни, тому що "зроблена ними пропозиція ґрунтувалась на справедливій ринковій оцінці".
"До зазначеного терміну Deutsche Boerse не надала переглянуту пропозицію придбати контрольний пакет акцій Варшавської фондової біржі, а це означає, що процес приватизації біржі почнеться спочатку", - повідомило Міністерство фінансів Польщі.
Отже, WSE увійшла до списку 19 компаній, які найближчим часом планується приватизувати на фондовому ринку (всього до списку на приватизацію увійшло 740 польських фірм, в яких держава володіє контрольним або міноритарним пакетом).
Польська влада не розглядає зрив угоди як провал Польщі. "У мене немає ніякого відчуття поразки", - заявив на прес-конференції прем'єр-міністр країни Дональд Туск. "Уряд готує нову стратегію приватизації. Вона буде близька до стратегії, розробленої в 2008 році, де однією з ключових пропозицій є здійснення IPO Варшавської біржі", - повідомив про подальші дії уряду віце-міністр казначейства Польщі Здзіслав Гавлик.
"Нова" концепція роздержавлення Варшавської фондової біржі полягає в розміщенні всіх паперів на цій самій Варшавській біржі. І, схоже, шанси на успіх такого заходу досить високі. Приватні інвестори в Польщі вже не раз демонстрували інтерес до великих національних компаній. Коли банк PKO BP розміщував свої акції в 2004 році, 42% запропонованих паперів були куплені внутрішніми приватними інвесторами. Зовсім нещодавно Польща провалилася в спробі продати енергетичну компанію Enea німецькій RWE - і знову ж таки через занадто високу, на думку німців, ціну. Але сьогодні державна компанія Enea знаходиться в процесі дуже успішного IPO, акції компанії користуються значним попитом у приватних інвесторів.
Варшавська біржа - досить привабливий актив. Це остання біржа в Центральній Європі, не куплена до цих пір глобальними біржовими операторами. WSE займає третє місце за розміром серед європейських майданчиків emerging markets після Росії та Туреччини. Але особливо привабливий успіх WSE в первинному розміщенні акцій компаній. Біржа займає друге місце в Європі після NYSE Euronext за кількістю проведених нових лістингів. За дев'ять місяців 2009 року вона розмістила акції 22 компаній - це на одну компанію менше, ніж ті, які розміщувалися на NYSE Euronext, найбільшому операторі фондового ринку. До того ж саме польській біржі належить рекорд цього року за обсягами залучених коштів за допомогою IPO найбільшої польської енергетичної компанії PGE SA вдалося залучити на WSE 5,97 млрд. злотих ($ 2,2 млрд.).
Згідно з інформацією польської газети Rzeczpospolita, уряд оцінює вартість Варшавської біржі в 1 млрд. євро. Така оцінка здивувала всіх, у тому числі і Deutsche Boerse, тому що ще у вересні 2007 року польське казначейство оцінювало WSE лише в 1,8 млрд. польських злотих ($ 650 млн.). Нещодавно уряд здійснив виплату мегадивідендів біржі, що зменшило її капітал більш ніж на 500 млн. польських злотих ($ 180 млн.). Експерти стверджували, що після таких маніпуляцій вартість організатора торгів знизилася до 1 млрд. злотих (близько $ 350 млн.). Сума, пропонована німцями за контрольний пакет WSE, не розголошувалася, але, очевидно, була меншою від нових цінових параметрів. Ось тільки чи вдасться уряду Польщі отримати на внутрішньому ринку суму, котра виправдає його очікування?
Наталя Терехова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас