Для проведення національного exit polls не вистачає 500 тис. гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для проведення національного exit polls не вистачає 500 тис. гривень

Казна та Політика
290
Перші попередні результати першого туру виборів президента України стануть відомі 17 січня о 23.00, коли будуть оголошені підсумки національного exit polls. Його проведе консорціум "Національний exit polls 2010", до якого увійшли фонд "Демократичні ініціативи", Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр ім. Разумкова (ЦР). КМІС і ЦР опитають виборців на виході з виборчих дільниць і оброблять результати, а фонд "Демократичні ініціативи" займеться вирішенням організаційних і фінансових питань.
Передбачається, що в exit polls буде опитано 13,2 тис. осіб. При цьому учасники консорціуму заявляють, що похибка вибірки не перевищить 2,5%. "Головна мета проекту - контроль за чесністю підрахунку голосів виборців", - заявив на прес-конференції директор фонду Ілько Кучерів.
Спільні exit polls проводилися на всеукраїнських виборах, починаючи з 1998 року, при цьому вибірка з кожним роком зменшувалась. На президентських виборах 2004 року було опитано 26 тис. осіб. Перед позачерговими виборами до Ради в 2007 році консорціум планував опитати 20 тис. респондентів, але обмежився 16 тис. "Цифри залежать від фінансування, - сказав президент КМІС Валерій Хмелько. - 13 тис. осіб - більш ніж достатньо. У країнах, де не бояться фальсифікацій, exit polls проводяться з набагато меншою вибіркою. Ми підрахували, що Україні, аби побачити результат голосування, із запасом вистачило б навіть 4 тис.".
Як і на попередніх виборах, основними спонсорами exit polls стануть іноземні посольства і міжнародні фонди.
Кучерів зізнався, що сьогодні існують певні труднощі з фінансуванням: "Не вистачає близько 500 тис. грн.". Загальний бюджет проекту, що передбачає опитування за підсумками двох турів, становить $220 тис.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас