Дай нам грошей, Камдессю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дай нам грошей, Камдессю

Казна та Політика
1275
Міжнародний валютний фонд 10 грудня вирішив відкласти видачу Україні чергового траншу ($3,5 млрд) кредиту Stand by, загальний обсяг якого складає $16,8 млрд, до проведення президентських виборів, які мають відбутися 17 січня 2010 р. Про це українцям стало відомо наступного дня з публікації газети "The New York Times".
Посилаючись на співробітника МВФ, який побажав залишитися неназваним, газета пояснює: незадоволення Фонду викликали надто щедрі державні витрати, на які йде керівництво країни. Мова може йти про Закон №1715 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік". Президент України Віктор Ющенко підписав документ 6 листопада, незважаючи на протести уряду Юлії Тимошенко.
Ще одна причина скупості Фонду - розбіжності серед правлячої еліти України. За день до появи новини про те, що надання траншу відкладено, віце-прем'єр-міністр Григорій Немиря передав дирекції МВФ "лист про наміри", під яким не було підпису глави держави. Документ був завізований тільки Юлією Тимошенко, в.о. міністра фінансів Ігорем Уманським і головою НБУ Володимиром Стельмахом. Не розуміючи, з ким і про що можна розмовляти в Україні напередодні виборів, представники МВФ вирішили почекати, поки політичні лідери дійдуть якоїсь згоди.
Ще однією причиною могла стати історія з маніпуляціями спеціальними правами запозичення (SDR), які проробляє Кабмін. Тиждень тому БІЗНЕС писав, що неймовірна сума прибутків, зібрана до Загального фонду держбюджету в листопаді, була забезпечена за рахунок зарахування до бюджету SDR, розподілених МВФ в серпні. В рамках розподілу Україні дісталося 1,309 млрд SDR, що складає $2,04 млрд, або 16,3 млрд грн. Не маючи точних даних про зарахування до бюджету, ми припустили, що мова йде або про всю суму, або про більшу її частину.
На минулому тижні наша інформація була підтверджена, а частково й уточнена Секретаріатом Президента. Виявилось, що в доходи бюджету було зараховано 14 млрд грн. з виділених коштів. При цьому Кабмін і Мінфін ще і примудрилися представити ці гроші як "дивіденди".
Насправді ж вони мали дістатися не бюджету, а Нацбанку. А відбиватися в балансі мали як зобов'язання, оскільки, по суті, є позикою в рамках квоти держави - члена МВФ. У Секретаріаті глави держави також підтвердили висновки про те, що ці кошти в рамках чинного Бюджетного кодексу і відповідно до положень статей Угоди з МВФ не повинні зараховуватися до бюджету. Проблемою тепер стає і підтримка на мінімально необхідному рівні авуарів країни в SDR.
Секретаріат Президента залишив невисвітленим лише одне питання: чи отримував уряд від МВФ дозвіл на конвертацію SDR і зарахування отриманих коштів до бюджету? Відповідь на це питання особливо важлива напередодні виборів.
Втім, глава місії Фонду в Україні Джейла Пазарбазіоглу запевнила українців, що МВФ не покидає їх у тяжку годину назавжди: "Ми готові продовжувати нашу допомогу, звичайно, якщо Україна вирішить продовжувати виконувати програму і проводити політику, необхідну для досягнення швидкого успіху. Але у владі є серйозні розбіжності щодо того, як діяти".
До речі, станом на липень 2009 р., коли надійшов третій транш кредиту, Фонд видав Україні вже майже $11 млрд.
*За заголовок дякуємо команді КВК ХАІ. Мішель Камдессю - директор-розпорядник МВФ в 1997-2000 рр.
Денис Горбань, Сергій Саливон
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас