У реалізації exit strategy Бернанке діятиме з оглядкою на Конгрес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У реалізації exit strategy Бернанке діятиме з оглядкою на Конгрес

Казна та Політика
354
Реформи Федеральної резервної системи (ФРС), що обговорюються в Конгресі США, можуть змусити її главу Бена Бернанке двічі подумати про те, чи варто підвищувати облікові ставки вже наступного року, повідомляє агентство Bloomberg.
У вівторок Комітет з відкритих ринків (FOMC) США почне чергове дводенне засідання, останнє цього року, під час якого, як очікується, обговорюватимуться перспективи зміни кредитно-грошової політики, і зокрема підвищення ставок і внесення коректив до існуючої програми викупу активів.
На думку більшості американських економістів, аналітиків і трейдерів, FOMC навряд чи за підсумками засідання прийме рішення про зміну облікових ставок, не чекають від комітету і якихось різких кроків у бік згортання програми викупу активів. Проте політики, ринки та інвестори з нетерпінням чекають можливих сигналів, що свідчать про наміри ФРС.
Поки реальністю для американської економіки залишається дефляція і високий рівень безробіття, зміна політики ФРС залишається дуже віддаленою перспективою. Споживчі ціни (індекс CPI) в США в жовтні знизилися в порівнянні з тим же місяцем минулого року на 0,2%, свідчать дані американського міністерства праці. Листопадові дані будуть опубліковані в середу.
На минулому тижні Бернанке також заявив, що інфляція "поки залишатиметься пригніченою", внаслідок чого ставки ФРС збережуться на нинішньому низькому рівні ще протягом "тривалого періоду часу".
Хоча рівень безробіття в США в листопаді несподівано знизився до 10% в порівнянні з 10,2% місяцем раніше, про що свідчать дані міністерства праці, подальше збільшення зайнятості залишається під питанням.
Раніше повідомлялося, що член Демократичної партії, голова банківського комітету Сенату Крістофер Додд вніс до Конгресу законопроект, що пропонує позбавити ФРС деяких повноважень і створити єдиного регулятора фінсектора США.
В той же час, майбутнє самого Бернанке на посту глави ФРС поки не вирішене безповоротно. В четвер Банківський комітет Сенату США проведе голосування щодо затвердження нинішнього глави ФРС на другий термін.
Законодавці чекають від Бернанке тіснішої взаємодії та більшого усвідомлення необхідності діяти скоординовано з іншими інститутами влади, заявив конгресмен, демократ з Іллінойсу Луїс Гутьєрес.
В цих умовах, як вважають експерти, Бернанке при прийнятті будь-яких рішень буде змушений прислухатися до очікувань законодавців і громадськості.
"ФРС з часом визнає, що стане об'єктом значно гострішої критики і піддасться інтенсивнішому політичному втручанню", - відзначає колишній член ради керівників ФРС, який нині викладає в Колумбійському університеті в Нью-Йорку, Фредерік Мішкін. За словами експерта, це може негативно вплинути на їх здатність приймати ті рішення, які буде необхідно прийняти свого часу.
Уже зараз, на думку The Wall Street Journal, у ставленні Бернанке до поточної ситуації спостерігаються деякі зміни. Як відзначає автор статті, ще на початку року глава ФРС був готовий піти на що завгодно, аби пожвавити американську економіку, проте зараз Бернанке, за його власними словами, поступово усвідомлює необхідність "нормалізації кредитно-грошової політики".
Ще в серпні в доповіді FOMC звучали слова про необхідність "використовувати всі доступні засоби" для подолання рецесії в економіці, до листопада фраза почала звучати інакше - тепер мова йде лише про "широкий спектр засобів".
Втім, поки макроекономічні показники не покращаться істотніше, у ФРС, як вважають аналітики, ще є час, щоб ретельніше продумати стратегію виходу.
Аналітики, опитані Bloomberg, прогнозують, що середній рівень безробіття наступного року складе 9,2%.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня минулого року. У 2008 році ставка була знижена 7 разів.
За даними опитування понад 60 аналітиків, базова процентна ставка в США залишатиметься на поточному рівні до завершення другого кварталу 2010 року, а потім ФРС почне її підвищувати. Середні очікування на кінець третього кварталу наступного року складають 0,5% річних, на кінець четвертого кварталу - 0,75% річних. При цьому середній прогноз 41 спеціаліста на січень-березень 2011 року для вартості грошей складає 1,25% і на квітень-травень - 1,75% річних. Опитування проводилося агентством Bloomberg з 1 по 8 грудня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас