Citigroup дозволили вийти з-під контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Citigroup дозволили вийти з-під контролю

Казна та Політика
361
Американська фінансова корпорація Citigroup вчора домовилась з урядом про повернення $20 млрд держдопомоги. Крім того, Citigroup, яка на 34% належить уряду, повідомила, що найближчим часом уряд продасть свої акції приватним інвесторам.
При цьому глава Citigroup запевняє, що корпорація візьме активну участь у відновленні економіки країни.
Вчора фінансова корпорація Citigroup, що стала однією з головних постраждалих під час фінансової кризи (чисті збитки в 2008 році - $18,7 млрд), повідомила, що їй вдалось домовитися з американським урядом про виплату держкредитів на суму $20 млрд і подальший вихід влади з капіталу корпорації.
В кінці минулого-початку цього року влада надала Citigroup близько $45 млрд: на $20 млрд були куплені привілейовані акції, $25 млрд було конвертовано в 34% акцій корпорації. Для виходу з кризи Citigroup навіть довелося змінити модель бізнесу - на початку січня корпорація оголосила про своє розділення на дві частини: Citicorp., яка вестиме роздрібні банківські операції і займатиметься інвестбанкінгом, і Citi Holdings - управління активами, споживче та іпотечне кредитування і управління проблемними активами на $300 млрд.
Результатом активної антикризової політики в Citigroup стала вчорашня угода з урядом. Citigroup стала останньою з найбільших американських банків, якому дозволили вийти з програми держпідтримки. На початку грудня $45 млрд держкредиту виплатив інший крупний американський банк, котрий значно постраждав від кризи, - Bank of America.
В рамках угоди з владою Citigroup залучить $20,5 млрд додемісії на користь приватних інвесторів. Розміщення відбудеться вже на цьому тижні. Також на цьому тижні міністерство фінансів продасть свої акції в Citi на загальну суму $5 млрд, решту акцій Citi держава продасть протягом "найближчих 6-12 місяців". У заяві Citigroup також говориться, що лише виплата державі відсотків з привілейованих акцій, що знаходилися у неї, призведе до чистих збитків для Citigroup у розмірі $5,1 млрд. Глава Citigroup Вікрам Пандіт висловив задоволення угодою з урядом і запевнив, що "Citigroup входить до числа сильних банків індустрії і здатна підтримати економічне відновлення країни".
Звернення голови Citigroup підтримати американську економіку прозвучало за декілька годин до зустрічі президента США Барака Обами з провідними американськими банкірами. Головна тема зустрічі - бажання президента переконати найбільші банки активніше стимулювати економіку країни. Останнім часом пан Обама піддається усе більш різкій критиці за те, що найбільші фінансові корпорації, яким держава свого часу надала допомогу, недостатньо активно кредитують підприємства. Крім того, за день до зустрічі з банкірами президент Обама різко висловився про те, що, звільнившись від держконтролю, деякі банкіри знов стали виписувати собі величезні бонуси, тоді як ситуація в економіці ще далека від ідеальної.
За підрахунками аналітиків, опитаних Bloomberg, за підсумками 2009 року в банках Goldman Sachs, JP Morgan Chase і Morgan Stanley буде виплачено в цілому майже $30 млрд, що на 60% більше, ніж в 2008 році. "Ви, хлопці, виписуєте собі бонуси по $10-20 млн, тоді як Америка переживає один зі складних років з точки зору економіки, а ви і створили всі ці проблеми. У нас безробіття 10%, і чому ж ви думаєте, що людей все це не дуже сильно засмучує?" - заявив американський президент увечері в неділю в ток-шоу телеканалу CBS.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас