Бізнесу не дадуть дихати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу не дадуть дихати

Казна та Політика
7501
Сьогодні парламент має намір позбавити Кабмін права контролювати підприємців, проголосувавши в другому читанні законопроект №5235 "Про внесення змін до деяких законів відносно спрощення умов ведення бізнесу в Україні".
Розроблений Наталею Королевською(БЮТ), Борисом Колесниковим (ПР), Ксенією Ляпіною (НУ-НС), Михайлом Чечетовим (ПР) і Владиславом Каськівим (НУ-НС) законопроект №5235 "Про внесення змін до деяких законів відносно спрощення умов ведення бізнесу в Україні" пропонує ввести з 1 січня 2011 р. мораторій на держконтроль над малим бізнесом. Законопроект зберігає за ДПАУ і Пенсійним фондом право планово і позапланово перевіряти підприємців. Також документ забороняє ФДМУ збільшувати розмір орендної плати для підприємців.
Крім того, передбачається скасування ліцензування підприємств, що займаються проектуванням і будівництвом нових і реконструкцією діючих меліоративних систем, наданням соціальних послуг, розробкою проектів, консервацією, реставрацією і ремонтом пам'ятників культури, оптовою торгівлею насінням, продажем витворів мистецтва та організацією аукціонів. Автори законопроекту пропонують ввести ліцензії з необмеженим терміном дії і надати Кабміну право визначати терміни їх дії. Термін договору оренди для підприємців не може бути меншим п'яти років, якщо орендар не пропонує меншого терміну, а сума статутного капіталу для товариств з обмеженою відповідальністю знижується до рівня однієї мінімальної зарплати.
В Раді законопроект був зареєстрований 16 жовтня ц.р., а 4 листопада прийнятий в першому читанні. У Партії регіонів готові проголосувати законопроект в другому читанні. Глава підкомітету з підприємництва профільного комітету Ради Михайло Чечетов (ПР) вважає, що набуття чинності законопроекту позбавить уряд можливості перешкоджати розвитку малого бізнесу шляхом численних перевірок і бюрократичної тяганини.
Заступник голови спеціальної контрольної комісії Ради з питань приватизації Валерій Писаренко (БЮТ) проти того, аби позбавляти уряд функцій контролю. Депутат вважає, що в разі набуття чинності документа підприємці зможуть працювати без рішення уповноваженого органу відносно видачі ліцензії. "Це дозволить бізнесу знижувати на власний розсуд якість послуг, що надаються, створювати фіктивні підприємства", - пояснив депутат. В цілому в БЮТ підтримають законопроект, але з умовою внесення до нього поправок, що регулюють систему ліцензування.
Голова представництва Держкомпідприємництва в Києві Віталій Апостолов позитивно оцінює наслідки ухвалення законопроекту. На його думку, введення практики видачі безстрокових ліцензій і обмеження держконтролю дозволить бізнесу працювати спокійніше. Крім того, запропоновані в законі зміни сприятимуть поповненню держбюджету, адже спрощення процедури входження в бізнес збільшить кількість підприємців, які платять податок.
Самі представники бізнесу вважають, що законопроект полегшить умови ведення бізнесу, оскільки обмеження держконтролю призведе до зниження рівня корупції відносно органів контролю. Проте підприємці не упевнені, що законопроект буде ухвалений.
На думку голови Союзу ювелірів України Дмитра Видолоба, набуття чинності документа приведе до зниження адміністративного навантаження на суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність, що підлягає ліцензуванню. Але, за словами Видолоба, "в парламенті є особи, зацікавлені в збереженні корупційних схем". На думку експерта, лазівки для корупції існують в дозвільній системі і системі ліцензування госпдіяльності. Тому, вважає підприємець, депутати не проголосують згаданий законопроект.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас