Держкомзем вимагає аванс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомзем вимагає аванс

Казна та Політика
578
Держкомітет із земельних ресурсів знайшов кошти на видачу безкоштовних держактів на землю без внесення змін до держбюджету-2010. Він просто зажадав передоплату за свої послуги у сумі 300 млн. грн. з бюджету 2009 р., аби витрачати їх в 2010-у.
Як стало відомо в п'ятницю, Кабмін на минулому засіданні схвалив здійснення в грудні 2009 р. попередньої оплати робіт із видачі держактів на землю в розмірі до 300 млн. грн. Згідно із постановою №1511 від 8 грудня, текст якої з'явився лише в минулу п'ятницю, гроші виділять зі Стабфонду, а держказначейство перерахує передоплату до 25 грудня ц.р.
Як писали "ЭИ", постановою №844 від 5 серпня 2009 р. уряд заборонив брати гроші за оформлення і видачу держактів на землю, надавати додаткові і супутні послуги з розробки документації із землеустрою, а також здійснювати будь-які інші платежі, зокрема, внески в благодійні та інші фонди. Кошти на цю програму повинні виділятися зі Стабфонду. В середині вересня постановою №951 Кабмін зменшив саму суму коштів, що виділялися на програму, до 507,785 млн. грн. з 5,954 млрд. грн. При цьому до кінця поточного року планувалося завершити видачу держактів, а потім зробили її безстроковою.
Вимагати від Кабміну передоплати Держкомзем був змушений, тому що скільки б не звільняли начальників земуправлінь "за затягування держпрограми і саботаж", оформлення паперів йде не такими темпами, як хотілося б чиновникам. Як повідомляв керівник Держкомзему Олег Кулінич, на 12 листопада 200 тис. 703 держакти на земельні ділянки за спрощеною схемою змогли отримати 21% охочих, тоді як документи на реєстрацію вже подали понад 1 млн. українців і ще 300 тис. зараз їх готують.
Оновленої статистики по грудень земчиновники доки не дають. Але вже зрозуміло, що за 3 тижні до кінця року всіх виділених грошей витратити не встигли. Водночас, традиційно, всі невикористані бюджетними установами кошти в кінці року повертаються до Мінфіну. І залишається незрозумілим, коли буде прийнятий бюджет наступного року і чи будуть в ньому передбачені кошти для видачі держактів на землю.
В Держкомземі уточнили, що передоплату в сумі 300 млн. грн. планують виділити не з додаткових коштів, а саме з 507,785 млн. грн., схвалених раніше урядом на безкоштовне оформлення і видачу держактів на право власності земділянок. "Зокрема, заяви громадян, прийняті в кінці листопада-грудня поточного року, реалізуються через видані державні акти не раніше січня наступного року. Тому роботи, фактично виконані протягом цього періоду, не будуть забезпечені бюджетним фінансуванням. При цьому необхідно врахувати тривалість процесу оформлення первинними документами (актами прийому-передачі) величезних обсягів фактично виконаних робіт із безкоштовного оформлення і видачі держактів. Адже саме вони є підставою для освоєння бюджетних коштів їх одержувачами відповідно до вимог бюджетного законодавства", - повідомили в прес-службі Держкомзему. І додали, що оскільки оплата виконується за фактом виконаних робіт, відстрочення подачі документів органам Держказначейства ставить під загрозу отримання держпідприємствами бюджетного відшкодування витрат.
Таким чином фактично Держкомзем офіційно визнав, що не встигає оформити папери вчасно, називаючи це "особливостями технологічного процесу". "ЭИ" писали, що експерти вже давно відзначають багато реальних ознак гальмування держпрограми, від якої постійно відхрещуються чиновники: від ненадання всіх документів до банального браку бланків. При цьому видача держакту - це не лише підписання і реєстрація одного паперу, цьому передує збір документів, проведення землевпоряджувальних робіт і оформлення їх результатів. При цьому співробітники земуправлінь не раз говорили, що велика частина документів не завжди відповідає реально існуючим ділянкам. На повторну перевірку меж такої землі потрібно буде більше часу, ніж було заплановано.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас