МФК дасть валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МФК дасть валюту

Валюта
1227
Міжнародна фінансова корпорація (МФК) має намір надавати комерційним банкам гарантії повернення валютних кредитів позичальниками, які не мають валютного прибутку. На думку експертів, цей інструмент буде доступний, перш за все, банкам з іноземним капіталом і дозволить їм збільшувати портфель валютних позик. До 1 липня 2010 р. МФК може гарантувати кредити на $300 млн.
Джерело в Національному банку повідомило, що МФК звернулась до НБУ за поясненням норм постанови центробанку №650, яка встановлює підвищену норму резервування з кредитів, виданих банками позичальникам, які не мають валютної виручки (в цьому випадку НБУ вимагає резервувати 100% від суми позики, незалежно від класифікації платоспроможності позичальника).
Відповідь влаштувала МФК. "Згідно із постановою, зобов'язання резервування не поширюється на банки, котрі отримали гарантії від фінансових установ з рейтингом не нижче інвестиційного за міжнародною шкалою. Гарантії МФК, рейтинг якої становить "ААА", відповідають нашим вимогам", - повідомили в Нацбанку. Таким чином, банки, що отримали подібні гарантії, отримують можливість активно збільшувати кредитні портфелі у валюті.
Старший радник МФК з інвестицій у фінансовому секторі Георгій Звонков розповів, що корпорація готова надавати гарантії повернення позик як банкам, так і їх клієнтам на суму $1-50 млн. "До кінця 2010 фінансового року (до 1 липня 2010 р.) МФК планує інвестувати в банківський сектор України до $300 млн. В рамках цієї суми і можуть надаватися гарантії. Їх вартість буде ринковою - прибуток від кредитного проекту порівну розділятиметься між банком і МФК. Гарантії можуть бути як бланковими, так і заставними", - говорить Звонков.
В корпорації доки не називають банки, які першими отримають можливість видавати валютні позики без резервування, проте джерела в банківській системі стверджують, що першими підтримку МФК отримають "Райффайзен Банк Аваль", Укрсоцбанк і "ОТП Банк".
Зараз валютні кредити обходитимуться позичальникам набагато дорожче, ніж до кризи, вважає президент інвестиційного фонду "Рінако Прогрес" Дмитро Піддубний. "Якщо врахувати, що Нацбанк обмежує мінімальну ставку залучення зовнішніх позик на рівні 11% річних, а депозити населення у валюті сьогодні коштують до 12% річних, можна передбачити, що валютні позики надаватимуться за ставками близько 18% річних. Це дозволить банкам зберегти звичний для них рівень маржі 3-4% і дозволить МФК заробити близько 3% річних", - говорить Піддубний.
Експерти зазначають, що гарантії МФК не стануть серйозною кредитною підмогою для економіки. "Сума кредитів $300 млн. за сім місяців вельми незначна для економіки, - говорить голова правління одного з найбільших банків з українським капіталом. - Йдеться про необхідність низки іноземних банків продовжити своїм клієнтам валютні позики, які вони не можуть обслуговувати. Аби реструктуризація не була дуже обтяжливою для банків". Фінансист прогнозує, що банкам з українським капіталом гарантії не дістануться зовсім.
Однак в МФК таке припущення заперечують. "Ми не практикуємо розділення банків на українські та з іноземним капіталом. Доступ до гарантій МФК зможе отримати будь-яка кредитно-фінансова установа, що володіє прозорою структурою акціонерного капіталу і виконує вимоги законодавства", - стверджує Георгій Звонков.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас