Шпек: Роль регулятора полягає в тому, щоб він розповідав, а що на нас чекає наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шпек: Роль регулятора полягає в тому, щоб він розповідав, а що на нас чекає наступного тижня

Казна та Політика
342
Для відродження впевненості банківських вкладників і появи "довгих" ресурсів необхідно забезпечити передбачуваність макроекономічної ситуації, заявив віце-президент "Альфа-банку" Роман Шпек під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки "Дзеркала тижня".
"Якщо курс нестабільний, то громадянин не прийде з гривневим депозитом на тривалий строк. У нас є досвід "Альфа-Банку". Після кризи - приплив депозитів. Картина поступово змінюється: якщо на початку року популярними були депозити до трьох місяців, то зараз середній строк - до шести місяців. І ця тенденція зберігається завдяки тому, що підтримується певна стабільність", - заявив Шпек.
На думку банкіра, чіткий прогноз макроекономічної політики з боку державних регуляторів ринку допоможе відродити упевненість вкладників в надійності банківської системи.
"Та тільки-но починаються надмірні коливання на валютному ринку, це відразу позначається на рівні залучення депозитів. Позитивна практика останніх місяців дає результат, і роль регулятора полягає в тому, щоб він розповідав, а що нас чекає наступного тижня, яким буде перший квартал наступного року, - переконаний пан Шпек. - Це відродить упевненість".
Банкір стверджує, що суб'єкти економіки вже зрозуміли, що значного падіння курсу не очікується. Для цього, на його думку, немає об'єктивних передумов до кінця року.
"Але яким буде перший, другий, третій квартал 2010-го - на думку фахівців Національного банку? Якщо прогноз позитивний, то ми можемо рекомендувати нашим клієнтам уже не шестимісячний депозит. Ми порекомендуємо дев’ять місяців, рік і довше, тому що в цьому нас запевнив найавторитетніший орган. Передбачуваність дій регулятора і впевненість, що ситуація буде під контролем, дасть можливість створювати довші ресурси. Ми хочемо розуміти, що регулятор планує робити завтра, - говорить Роман Шпек.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас