НБУ: Необхідно забезпечити легальне регулювання ринку деривативів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Необхідно забезпечити легальне регулювання ринку деривативів

Казна та Політика
324
Процес впровадження деривативів повинен відбуватися поступово, базуючись на позитивних тенденціях розвитку ситуації на валютному ринку України. Крім того, для нормального розвитку ринку деривативів необхідно прийняти законопроект, що визначає основи його функціонування, який зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді.
Про це під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки "Дзеркала тижня" заявив начальник відділу інвестиційних операцій НБУ Сергій Чечель.
Нагадаємо, що неодноразові спроби ввести на ринок такі інструменти вже були. У 2003 році на одній із українських бірж було впроваджено систему торгівлі розрахунковими (безпоставковими) ф’ючерсними контрактами на курс гривня/іноземна валюта. Проте ринок цим інструментом фактично не скористався.
Чечель акцентував, що для прийняття рішення про розширення переліку таких інструментів слід враховувати, що, крім функції хеджування ризиків, похідним фінансовим інструментам притаманна й спекулятивна складова, що може створити негативний тиск на валютний ринок.
"Крім того, широке використання похідних інструментів в умовах кризи може призводити й до погіршення ситуації. Як приклад: на думку багатьох експертів, каталізатором світової фінансової кризи виступили такі похідні фінансові інструменти як СDS (credit default swap - своп кредитного дефолту)", - підкреслив він.
Заступник директора департаменту валютного регулювання НБУ Сергій Кораблін під час засідання підкреслив, що хеджування валютних ризиків за відсутності ринку цінних паперів викликає сумнів.
"Якщо ж ми заводимо мову про хеджування валютних ризиків, то в мене мимоволі виникає запитання: а яким чином ми можемо їх захеджувати за фактичної відсутності ринку цінних паперів? Мені це не зовсім ясно", - зауважив чиновник.
За його словами, валютний своп - не вирішує проблему. Він може дати можливість тим, у кого є валюта, на певний час обміняти цю валюту на гривню, але в сьогоднішніх умовах ця валюта є або у банків з іноземним капіталом, або у експортерів, пояснив чиновник.
"Експортери переважають у нас сировинні. Тому загалом для економіки, якщо ми хочемо відірватися від поглиблення сировинної спеціалізації, таке страхування валютних ризиків не вирішує питання системно", - переконаний Кораблін.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас