Кабмін попросив МВФ зглянутись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін попросив МВФ зглянутись

Казна та Політика
557
Уряд України просить Міжнародний валютний фонд пом'якшити деякі вимоги Фонду при продовженні співпраці в рамках надання коштів кредиту stand-by, оскільки виконання програми співпраці проходило на фоні "дуже складних" політичних умов в країні.
Про це йдеться в листі про наміри, переданому українською стороною до МВФ 7 грудня, під яким стоять підписи прем'єр-міністра, глави Нацбанку і в.о. міністра фінансів України.
Зокрема, прохання стосується нездійсненого Україною підвищення ціни на газ і ситуації із обмінним курсом валюти.
"Ми зіткнулися із труднощами, які зумовили неможливість виконання на даному етапі деяких з наших зобов'язань. Непередбачені виклики в сфері законодавства, а також постанови судів стали на шляху наших зусиль підвищити ціни на газ для населення і підприємств ТКЕ до термінів, про які йшлось на початку (1 вересня і 1 жовтня відповідно), отже, виконання декількох структурних маяків було неповним", - говориться в документі.
Також, зазначається в листі, довелося застосувати практику авансових виплат відшкодування ПДВ НАК "Нафтогаз України". "Це було життєво необхідно для Компанії для того, щоб вона змогла забезпечити необхідне фінансування для розрахунків за імпортований в серпні газ". Оскільки такий крок призвів до зростання показника фіскального дефіциту для загального сектора державного управління приблизно на 0,2%, наголошується в документі, будуть прийняті компенсуючі заходи для того, щоб "забезпечити виконання фіскальних цільових показників за станом на кінець року".
Крім того, відхилення офіційного обмінного курсу від курсу міжбанку останнім часом перевищували 2%, що також є недотриманням критерію ефективності, що діє, відносно невпровадження практики паралельних обмінних курсів. "Зараз ми відновили відповідність нашого офіційного курсу з ринковим обмінним курсом і зобов'язалися не допускати в майбутньому коливань, які перевищуватимуть погоджений 2-процентний інтервал. Як підтверджує реальність, можна зробити висновок, що ринковий курс досяг оптимальної стабілізації в межах 8 гривень за долар", - говориться в листі до МВФ.
Нагадаємо, Україна передала Міжнародному валютному фонду (МВФ) проект листа про наміри, який погоджений урядом з Національним банком України (НБУ).
Видання The New York Times повідомило, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відмовити Україні у виділенні четвертого траншу кредиту stand by в розмірі 3,5 мільярдів доларів до завершення президентських виборів через поглиблення невдоволення нездатністю українських політиків узяти під контроль бюджет.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас