Податкова прогнозує різке скорочення надходжень від прибутку банків в 2010 р. через дозвіл банкам включати 100% резервів у валові видатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова прогнозує різке скорочення надходжень від прибутку банків в 2010 р. через дозвіл банкам включати 100% резервів у валові видатки

Казна та Політика
288
Державна податкова адміністрація прогнозує різке скорочення надходжень від прибутку банків в 2010 році унаслідок дозволу банкам включати 100% резервів під активні операції у валові видатки.
Про це на фінансовому форумі "Державне регулювання на фінансовому ринку України" повідомила директор департаменту контролю за фінансовими установами Податкової Тетяна Сисоєва.
"Із введенням цієї норми банки матимуть право в декларації за рік відкоригувати валові видатки, віднести туди всі сформовані ними резерви, і об'єкту оподаткування практично не буде", - сказала вона.
При цьому, за словами Сисоєвої, за 11 місяців 2009 року всі фінансові установи принесли 6,5 млрд. гривень податкових надходжень (включаючи 3,7 млрд. гривень з податку на прибуток), 90% з яких було отримано від банківських установ.
При цьому вона зазначила, що якщо із фінансової звітності в 2009 році 65 банків були збитковими, то виходячи з податкової звітності - лише 37 банків.
Сисоєва підкреслила, що Податкова фактично не розраховує на істотні надходження від банківських установ в 2010 році.
"Не можу сказати, що їх (надходжень) не буде, але ми їх не передбачаємо", - сказала вона.
В той же час вона сказала, що, не дивлячись на нестійке становище банківської системи і незадовільний стан їх кредитних портфелів, така норма дещо дискримінує інші суб'єкти господарської діяльності, які аналогічних преференцій не отримали.
Як повідомляло агентство, виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський прогнозував недонадходження до державного бюджету 3,2-3,7 млрд. гривень після набуття чинності закону, що дозволяє банкам в період кризи включати 100% резервів у валові видатки.
Закон про подолання негативних наслідків фінансової кризи, що набув чинності з 24 листопада, передбачає, що банки в період до 1 січня 2011 року можуть включати 100% резервів у валові видатки.
Раніше банки могли включати у валові видатки лише 10% резервів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас