Банкірів чекає тяжкий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів чекає тяжкий рік

Казна та Політика
1381
Канцлер казначейства Великобританії Алістер Дарлінг в щорічній доповіді окреслив основні напрями бюджетної політики на 2010 р., змусивши британські банки терміново переробляти свої бюджетні плани. Уряд вирішив ввести разовий податок на преміальних банкірів зі ставкою 50%.
Уряд Великобританії планує ввести податок, який торкнеться преміальних, що виплачуються банками в 2009 р. і що перевищують 25 тис. фунтів стерлінгів ($41 тис.). Для вирахування податкової бази підсумовуватимуться всі бонуси, що перевищують вказану суму. Новий податок діятиме до 5 квітня 2010 р. Платити його доведеться банкам, а не їх співробітникам. За оцінками Міністерства фінансів, податок поповнить бюджет на 500 млн. фунтів стерлінгів ($812 млн.).
З введенням податку на преміальні уряд вирішив зрівняти співробітників націоналізованих і успішніших приватних банків. Банкіри побоюються, що посилювання фінансової політики та обмеження на виплату спричинить відтік фахівців і підірве їх конкурентоспроможність. Рада директорів націоналізованого банку Royal Bank of Scotland (RBS) навіть погрозила подати у відставку, якщо уряд не дозволить йому виплатити преміальні співробітникам. "Я розумію точку зору, яку висловлюють директори RBS. Вони кажуть, що мусять зберігати конкурентоспроможність на ринку в тому, що стосується найму на роботу топ-менеджерів, і тому важливо, щоб всі банки стримувалися однаковою мірою, щоб RBS не був винятком", - заявив міністр з питань бізнесу Пітер Мандельсон.
Крім того, Алістер Дарлінг запевнив членів британського парламенту, що з 1 січня 2010 р. ставку податку на додану вартість буде збільшено до колишнього рівня - 17,5%.
В той же час для надання допомоги малому бізнесу уряд не підвищуватиме податки для малих підприємств. Канцлер казначейства пообіцяв, що уряд зробить все можливе, щоб поліпшити ситуацію на ринку праці і допомогти британцям зберегти свої робочі місця або в короткі терміни знайти нові. На ці цілі Міністерство фінансів виділить додатково 3 млрд. фунтів стерлінгів.
Великобританія разом з іншими країнами продовжить виділяти гроші на боротьбу зі змінами клімату, у зв'язку з чим бюджет на 2010 р. передбачає фінансову підтримку розвитку екологічно чистого промислового виробництва. За словами пана Дарлінга, не терплять зволікань дослідження в області онкології та розробка методів боротьби з раком. Ця галузь медицини також може розраховувати на державну фінансову підтримку.
В бюджеті на 2010 р. британська влада намагається поєднувати сувору економію і додаткову допомогу британцям, які постраждали від світової фінансової кризи. Британське Міністерство фінансів розробило спеціальну схему допомоги молодим людям в придбанні власного житла, яка набере чинності на початку 2010 р. Згідно з представленою доповіддю, в квітні 2010 р. допомога на дітей і з інвалідності зросте на 1,5%. За словами Дарлінга, до 2020 р. британський уряд має намір покінчити з дитячою бідністю і невлаштованістю.
Опозиційні консерватори різко критикують ініціативи уряду лейбористів. Представник Консервативної партії Джордж Осборн заявив, що Великобританія - єдина країна з тих, що входять до "Великої двадцятки", чия економіка досі перебуває в стані рецесії.
Консерватори звинуватили лейбористів у тому, що ті влаштовують "публічну прочуханку" банків лише для того, щоб відвести громадську увагу від справжніх проблем в економіці і вкотре потрапити на перші шпальти британських газет. Критики уряду стверджують, що тиск на банки змусить найбільш талановитих і мобільних банкірів знайти роботу в Нью-Йорку, Франкфурті або Токіо.
"Новий податок має бути введений з урахуванням вже досягнутих угод, наприклад, зараз банки Об’єднаного Королівства прийняли правила, згідно з якими основна частина бонусів виплачується акціями компанії. Не ясно, обкладуть їх податками чи ні", - каже глава Британської банківської асоціації Анжела Найт. За її словами, з погляду іноземних компаній, Лондон може стати менш привабливим містом для ведення бізнесу.
Втім, деякі експерти підтримують введення нового податку. "Основний сенс цієї ініціативи - змусити банки зберігати зароблені гроші, які вони змогли отримати, багато в чому завдяки підтримці держави. Це разова акція, яка вводиться лише на період, коли компанії виплачують бонуси, тому вона навряд чи підірве конкурентоспроможність Великобританії або Лондона як фінансового центру", - вважає професор London School of Economics Девід Уебб.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас