Французи і німці оброблять бонус по-британськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французи і німці оброблять бонус по-британськи

387
Франція і Німеччина слідом за Великобританією можуть ввести 50-процентний податок на бонус. Це має змусити банки зайнятися фінансовим оздоровленням і кредитуванням економіки. На думку експертів, новий податок може обернутися лише втратою конкурентоспроможності Лондона і Парижа.
Президент Франції Ніколя Саркозі має намір піти за прикладом Великобританії і ввести податок на бонуси, що виплачуються банкірам, якщо їх розмір перевищує 27 тис. євро ($39,8 тис), пише Bloomberg, посилаючись на двох представників французького уряду. За їхніми словами, розмір податку поки не визначений, проте, якщо Франція повністю повторить за Великобританією, банкіри муситимуть віддати в казну половину винагороди. Ініціативу Туманного Альбіону підхопила і Німеччина.
"Це дуже приваблива ідея, яка, можливо, матиме певний виховний ефект", - заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи на конгресі Європейської народної партії в Бонні.
Напередодні міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг заявив, що всі англійські банкіри мають платити одноразовий податок 50% на бонуси розміром понад 25 тис. фунтів стерлінгів ($40 тис.). Цей податок стосується всіх банків і будівельних товариств, що працюють у Великобританії, у тому числі й підрозділів іноземних банків.
"Деякі банки, як і раніше, упевнені в тому, що пріоритетною для них є виплата значних бонусів і без того добре оплачуваним співробітникам. Пріоритетом для них мають стати відновлення фінансових позицій і збільшення обсягів кредитування", - заявив Дарлінг, виступаючи в парламенті.
Податок, який торкнеться близько 20 тис. співробітників, діятиме з 9 грудня 2009 року по 5 квітня 2010 року і принесе в казну близько 550 млн фунтів, чекають в мінфіні. Згідно з підрахунками KPMG, це складе менше 1% всіх бюджетних доходів
Ініціатива мінфіну вже викликала негативну реакцію банкірів, тому що це може призвести до переведення частини банківського бізнесу в інші регіони і тим самим знизить роль Лондона як світового фінансового центру.
"Для закордонних інвесторів Лондон, ймовірно, виглядає зараз значно менш привабливим місцем для ведення бізнесу", - цитує The Financial Times головного виконавчого директора British Bankers Association Анджелу Найт. "Зараз всі банки задаються питанням про те, хто захоче вести бізнес у Великобританії. Деякі компанії точно підуть з країни", - погоджується один з топ-менеджерів з Уолл-стріт.
Введення податку на бонуси є політичним кроком, вважають експерти.
"Це непродумане, непослідовне, популістське рішення. Мені соромно бачити, що податки використовуються в політичному футболі", - цитує Bloomberg главу департаменту податків у лондонській юридичній фірмі Leighton Paisner Майкла Уїстоу.
"Суспільство незадоволене тим, що банки, які змогли вистояти тільки завдяки масштабній допомозі з боку держави, повернулися до практики величезних бонусів", - погоджується начальник аналітичного департаменту ГК "Альпарі" Єгор Сусін.
Згідно з прогнозом Centre for Economics & Business Research, бонуси британських фінансових компаній за підсумками року можуть зрости в півтора рази - до 6 млрд фунтів, і в уряді не відкидають, що таке зростання стало можливим саме завдяки антикризовим програмам. В цілому влада країн Євросоюзу виділила $5,3 трлн на порятунок банків під час кредитної кризи.
Навряд чи приклад Великобританії будуть наслідувати інші країни, вважають експерти. "Проблема не в бонусах, а в контролі ризиків, який практично відсутній в нинішній ситуації. Ці податки на бонуси довго не протримаються і будуть скоро скасовані, інакше фінансові сектори Великобританії та Франції втратять конкурентоспроможність", - вважає Сусін.
Ольга Танас
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас