"Ъ": "Укррос" виставив на продаж два цукрові підприємства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Укррос" виставив на продаж два цукрові підприємства

Аграрний ринок
900
Один з найбільших виробників цукру в Україні "Цукровий союз 'Укррос'" повідомив про намір продати два цукрові заводи в Харківській області. Про це заявив голова наглядової ради компанії Сергій Федоренко. Він відзначив, що в нинішньому сезоні заводи не виробляли цукор через відсутність достатнього обсягу цукрового буряку.
Потужність з переробки цукрового буряку Куп’янського комбінату складає 5 тис. т на добу, Савінського заводу - 3 тис. т на добу. "Цукровий союз 'Укррос'" володіє 7 цукровими заводами і 17 крупними агрогосподарствами та обробляє 80 тис. га землі. Його власниками є Сергій і Олександр Федоренки, 19,98% акцій компанії перебувають у вільному обігу.
Джерело на ринку цукру розповіло, що "Укррос" не вирощував власний буряк в Харківській області, як робить в інших областях. "Середньорічна кількість опадів у Харківській області нижча, ніж в областях, що вважаються якнайкращими для вирощування буряку, - Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Київській і Черкаській, - пояснює завідувач лабораторією економіки Інституту цукрового буряку Української академії наук Володимир Бондар. - Якщо в цих областях врожайність буряку може досягати 400-500 ц/га, то в Харківській - 300-350 ц/га". При переробці буряку власного виробництва собівартість цукру при врожайності 400-500 ц/га складає 2,8-3 тис. грн/т, при врожайності 300-350 ц/га - 3,2-3,6 тис. грн/т, підрахував директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка. А при переробці буряку, придбаного у сільгоспвиробників, - на 30-35% вище, відзначають учасники ринку.
За словами учасників ринку, заводи "Укрросу" в Харківській області відкриті для продажу ще з минулого року. "Переговори про продаж Савінського цукрового заводу 'Укррос' вів з дистриб'ютором в Харківській області - компанією 'Харківцукорзбут', - розповіло джерело Ъ на ринку цукру. - Проте компанії не змогли домовитися про ціну". "Купівля заводів 'Укрроса' могла б зацікавити агрохолдинги середньої величини, які обробляють 30-60 тис. га землі і прагнуть мати потужності з переробки, що дозволило б їм збільшити прибуток від вирощування буряку", - упевнений Сергій Наливка.
Для забезпечення обох підприємств сировиною на 100% необхідно 600-800 тис. т цукрового буряку щороку. Оскільки частка цієї культури в сівозміні займає 15-20%, в районі заводів необхідно орендувати 80-100 тис. га землі. Початкові витрати на оренду землі та її обробку складуть не менше 160-180 млн грн., підрахував співвласник компанії "Агробіопродукт" Микола Полілуй: "Якщо не брати до уваги відсутність зони бурякосіяння, про Куп’янський цукровий комбінат і Савінський цукровий завод можна сказати, що це нормальні сучасні підприємства. Їх ринкова вартість - близько 30 млн і 20 млн грн. відповідно".
Олена Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас