Президент асоціації: ПФТС отримала офіційну оферту тільки від ММВБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент асоціації: ПФТС отримала офіційну оферту тільки від ММВБ

Фондовий ринок
243
Асоціація ПФТС (Київ), котра володіє найбільшою в Україні однойменною фондовою біржею, досі отримала лише одну офіційну пропозицію від стратегічного інвестора, яка виходила від Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ, РФ), повідомила президент ПФТС Ірина Заря.
"ММВБ зробила офіційна оферту на умовах придбання пакету 50%+1 акція. Ціна покупки буде озвучена членам асоціації днями", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.
За її словами, в процесі узгодження знаходиться меморандум про взаємодію з ММВБ з описом подальших проектів, стратегії і "корпоративної демократії". "Найближчим часом цей меморандум буде розісланий учасникам асоціації", - сказала президент біржі.
Заря підтвердила, що рада рекомендуватиме членам асоціації затвердити як стратегічного інвестора ММВБ, з якою українська біржа вже більше року здійснює досить тісну технічну співпрацю.
За її словами, інтерес до ПФТС проявляла також інша російська біржа - РТС, проте офіційної пропозиції від неї так і не надійшло.
Голова ради ПФТС Борис Тимонькін додав, що обговорювалось також питання можливого об'єднання з Українською міжбанківською валютною біржею (УМВБ). За його словами, в ході декількох зустрічей з головою ради директорів УМВБ Петром Переверзевим останній озвучував навіть можливу суму інвестицій у розмірі 60 млн грн.
Однак услід за переговорами офіційної пропозиції з конкретними цифрами і стратегічними планами від УМВБ не надійшло. "ПФТС отримала лише інформаційну презентацію", - сказав Тимонькін.
Заря уточнила, що керівництво ПФТС не побачило істотного "синергетичного ефекту" від об'єднання з УМВБ.
За її словами, біржа розглядала можливість залучення як стратегічного інвестора інших іноземних бірж, зокрема, направивши відповідні пропозиції Віденській біржі, NASDAQ-OMX, проте безрезультатно.
Коментуючи дії ініціативної групи членів асоціації ПФТС, яка вимагає розгляду всіх можливих варіантів залучення стратегічного інвестора, рівномірного розподілу акцій біржі серед учасників і зміни керівництва, члени ради ПФТС припустили, що метою цієї групи може бути зрив нинішніх домовленостей з ММВБ.
"Думаю, що проект (ініціативної групи) направлений на зрив операції з ММВБ", - сказав, зокрема, на прес-конференції член ради, директор інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін.
Він передбачив, що ініціативна група, в якої виразно просліджується зв'язок з недавно створеною Асоціацією "Українські фондові торговці" (АУФТ), намагається отримати контроль над ПФТС, аби зробити її частиною більшої групи і вже у такому вигляді запропонувати ММВБ.
Екс-голова ради ПФТС, голова наглядової ради групи компаній "Тект" Вадим Гриба, що також взяв участь в прес-конференції, припускає, що за ініціативною групою і АУФТ стоїть Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). На його думку, стратегічна мета сформованого цього року нового складу Комісії - захоплення інфраструктури ринку.
В свою чергу члени ініціативної групи, які прийшли на прес-конференцію, підкреслили, що діють виключно від свого імені і вимагають справедливого розподілу акцій і максимальної однакової вигоди для всіх учасників ПФТС.
Вони також відкинули звинувачення керівництва ПФТС в рейдерстві, зазначивши, що доки не направляли жодного позову відносно асоціації. За їх словами, конфлікт може бути залагоджений, у випадку якщо запропоновані ними питання будуть винесені на збори, і керівництво асоціації припинить позбавляти учасників ініціативної групи членства в ПФТС.
Після прес-конференції відбулись перші бліц-переговори учасників ініціативної групи і керівництва асоціації, які повинні були продовжитися цього ж дня в приміщенні ПФТС.
Як повідомлялось, рада асоціації призначила загальні збори на 24 грудня 2009 року, включивши до порядку денного питання про залучення стратегічного інвестора, порядку і умов придбання акцій біржі.
В свою чергу, ініціативна група заявила про проведення позачергових зборів шляхом поіменного опитування членів ПФТС. Керівництво асоціації називає такі дії незаконними, такими, що перечать статуту і мають ознаки рейдерства.
Невдоволені роботою ПФТС провідні інвестиційні компанії України, спільно з російською біржею РТС навесні 2009 років запустили "Українську біржу", яка перша на ринку надала можливість роботи на ринку заявок і сьогодні є реальним конкурентом ПФТС на ринку акцій.
Згідно з даними ПФТС, за підсумками 11 місяців її частка на біржовому ринку склала 56,3% (12,59 млрд грн.), тоді як "Української біржі" - 12% (2,69 млрд грн.), у тому числі в листопаді - відповідно 55,4% (1,89 млрд грн.) і 17,1% (0,58 млрд грн.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас