ЄЦБ: Балтійським країнам загрожує нова криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Балтійським країнам загрожує нова криза

Казна та Політика
685
Згідно із прогнозом Європейського центрального банку, країнам Балтії загрожує нова економічна криза, у випадку якщо уряди не зможуть вжити адекватних заходів для підтримки національних валют.
В цьому році Прибалтика встановила рекорд з глибини економічного спаду в ЄС. Кредитна криза, що вибухнула в Прибалтиці, спричинила скорочення національних економік на 20% в річному вирахуванні. У III кварталі ВВП Латвії, Естонії і Литви знизився на 19%, 15,6% і 14,2% відповідно в порівнянні з тим самим періодом минулого року.
Експерти ЄЦБ зазначають, що "в Прибалтиці криза відчувається набагато гостріше, ніж в центральній або східній Європі" оскільки Рига, Таллін і Вільнюс зафіксували курси своїх національних валют відносно євро.
ЄЦБ попереджає, що республіки, користуючись низькими відсотковими ставками, "ризикують істотно збільшити обсяги державних запозичень, що призведе до здуття цін на активи".
На думку ЄЦБ, балтійським країнам необхідно поліпшити регулювання банківської сфери, а також ввести обмеження на отримання валютних позик. Найбільшими гравцями в цій сфері в Прибалтиці продовжують залишатися скандинавські банки Swedbank і SEB.
Поряд із цим, банкіри рекомендують республікам підвищити конкурентоспроможність своїх трудових і товарних ринків, ввести гнучкішу систему зарплат і збільшити вливання в експортно-орієнтовані галузі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас