Медведєв: Пропозиції про перегляд газових контрактів безвідповідальні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв: Пропозиції про перегляд газових контрактів безвідповідальні

Енергетика
358
Президент Росії Дмитро Медведєв вказав на недопустимість перегляду російсько-українських домовленостей з газу, назвавши відповідні пропозиції безвідповідальними. "Ми не проти того, аби щось обговорювати, - сказав Медведєв, виступаючи на форумі євразійських ЗМІ в середу, 9 грудня. - Але просто однобічна відмова від виконання договору є порушенням зобов'язань і передбачає санкції. Ми цей підхід не приймаємо".
За словами Медведєва, в поточному році для України була зроблена знижка в 20 відсотків договірної ціни, при цьому для Росії діяв пільговий транзитний тариф, але з майбутнього року сторони переходять на "абсолютно ринкові умови".
Агентство Reuters нагадує, що "Газпром" ослабив вимоги до України у зв'язку з кризою і дозволив їй наступного року купити на 35 відсотків менше газу, ніж передбачено контрактом. "Газпром" також пробачив Києву борги за поточний рік у розмірі 600 млн доларів і штрафи.
Тем часом Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України висловила побоювання, що Москва може штучно спровокувати новий газовий конфлікт, аби дискредитувати Україну і підготувати умови для вигіднішого Росії газового контракту.
Агентство "Інтерфакс" цитує аналітичну записку РНБО, в якій говориться, що може бути створена ситуація, при якій Київ зриває черговий платіж за газ, Москва обмежує його подачу в Україну для внутрішнього користування і через деякий час припиняє постачання газу до Європи під приводом його крадіжки в Україні. Це, на думку авторів записки, змусить Україну до термінового підписання договору в газовій сфері на умовах, максимально вигідних для Росії.
В результаті, зазначає РНБО України, через 3-5 років найбільш ліквідна власність України, у тому числі газотранспортна система, може перейти під іноземний контроль, перш за все російської сторони, як плата зі штрафів.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас