Обходять на крутому повороті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обходять на крутому повороті

Казна та Політика
763
Британський Центр досліджень економіки і бізнесу (CEBR) зазначає, що економіка країни в нинішньому році опустилась на сьоме місце в світі, тоді як ще в 2005 р. вона була четвертою після США, Японії і Німеччини. Китай обійшов Великобританію в 2006 р., Франція - в 2006 р., Італія - цього року. В умовах економічних проблем, що стрясають зараз економіку Об'єднаного Королівства, до 2015 р. цю державу можуть обійти декілька країн, що розвиваються.
Виконавчий директор CEBR Дуглас Мак-Уїльямс прогнозує: з врахуванням нинішньої динаміки зростання економіки і населення, ВВП Бразилії і Росії можуть перевищити показники британської економіки вже до 2012 р. Існує вірогідність, що Британію обійде й Індія, проте це можливо не раніше 2015 р. В разі різкого зростання світового попиту на енергоресурси шанси обійти Британію за обсягом ВВП має Канада - також до 2015 р. Обійти британську економіку здатна також зростаюча економіка Австралії, але ближче до 2020 р. В той же час Міжнародний валютний фонд прогнозує, що в 2012 р. і Росія, і Бразилія все ще відставатимуть від Великобританії за обсягом ВВП, розрахованим за поточним валютним курсом.
Нагадаємо, економіка Великобританії постраждала від кризи більше від інших розвинених країн. У недалекій перспективі економічний розвиток держави гальмуватиме швидко зростаючий держборг, дефіцит бюджету і нестабільність фунта стерлінгів. На відміну від провідних економік зони євро, Великобританії так і не вдалося вийти з рецесії в третьому кварталі поточного року. У липні-вересні 2009 р. ВВП Великобританії скоротився на 0,4% відносно попередніх трьох місяців.
З початку рецесії (другий квартал 2008 р.) економіка Великобританії зменшилась на 5,9%. Спад за підсумками третього кварталу 2009 р. спостерігався у всіх секторах. Так, сфера послуг, що становить 76% ВВП країни, скоротилась на 0,2%. Обсяг промислового виробництва в липні-вересні знизився на 0,7%. За прогнозом Національного інституту економічних досліджень, ВВП Великобританії в 2009 р. знизиться в порівнянні з 2008 р. на 4,4%, а в 2010 р. збільшиться лише на 1,3%.
За підсумками 2009-2010 фінансового року дефіцит британського державного бюджету очікується на рівні 175 млрд. фунтів стерлінгів ($277 млрд.), а обсяг нагромадженого внутрішнього держборгу вже перевищив 800 млрд. фунтів. За прогнозами, в 2009 р. дефіцит бюджету Великобританії становитиме близько 12% ВВП. Прем'єр-міністр держави Гордон Браун намагається скоротити дефіцит бюджету з 2007 р., коли він обійняв посаду, але доки відчутних успіхів в цьому досягти не вдалось.
На днях прем'єр оголосив, що дефіцит бюджету країни буде зменшено на 3 млрд. фунтів стерлінгів ($4,9 млрд.) - за рахунок зниження витрат на держслужбовців. Уряд розраховує заощадити як мінімум 600 млн. фунтів на папері та оплаті телефонних послуг. Пан Браун називає неприйнятними сьогоднішні витрати на держслужбовців: близько 300 місцевих офісів некомерційних служб отримують від держави щороку більше 200 тис. фунтів і більше. Влада планує на 20% зменшити зарплати державних службовців вищої ланки. Зарплати вище 150 тис. фунтів на рік і бонуси понад 50 тис. фунтів узгоджуватимуться з Міністерством фінансів.
Для скорочення величезного дефіциту бюджету країни уряд планує до 2012 р. розпродати державні активи на суму 16 млрд. фунтів ($25,5 млрд.) На продаж буде виставлено частки держави в букмекерській конторі Tote, переправі через Темзу в районі Дартфорду на схід від Лондона, а також борги із студентських кредитів. У приватні руки може перейти низка привабливих активів: швидкісна залізниця між Лондоном і Євротунелем під Ла-Маншем, а також 33% акцій в Європейському енергетичному консорціумі з видобутку і збагачення урану Urenco.
Крім того, влада Великобританії розглядає можливість введення "суперподатку" на бонуси фінансистів країни як захід, що обмежує величезні преміальні виплати в умовах кризи. Ставка нового податку доки невідома. Раніше рада директорів націоналізованого банку Royal Bank of Scotland погрожувала відставкою в разі, якщо уряд перешкодить виплаті преміальних співробітникам цього банку, бо без матеріальної винагороди цінні фахівці можуть піти до конкурентів.
Канцлер британського казначейства (міністр фінансів) Алістер Дарлінг, у свою чергу, заявив про рішення поставити всі банки в рівні умови. Ініціатива уряду із запровадження "суперподатку" вже викликала прогнозовану незадоволеність британських банкірів, які замість нарахування преміальних почали підвищувати зарплати співробітникам.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас