Гонконзька фондова біржа в 2009 р. є світовим лідером за обсягом проведених на ній IPO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонконзька фондова біржа в 2009 р. є світовим лідером за обсягом проведених на ній IPO

Фондовий ринок
289
Гонконзька фондова біржа (Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., HKEx) цього року є лідером серед світових бірж за обсягом IPO, проведених на ній, пише газета The Wall Street Journal.
З початку цього року обсяг первинних розміщень, проведених на біржі, становив $26,81 млрд, свідчать дані Dealogic. Друге місце займає нью-йоркська фондова біржа (NYSE) з результатом $17,11 млрд.
Інтерес емітентів до HKEx підтримується хорошими позиціями біржі, яка пов'язує іноземних інвесторів з Китаєм, котрий є маяком зростання в умовах світової економіки, що відновлюється після кризи.
"Ми знаходимось в правильному місці, в правильний час, на правильних ринках", - зазначає голова ради директорів HKEx Рональд Аркуллі.
Обсяг IPO, проведених на біржі цього року, значно відстає від рівня 2006 року, що становив $43,9 млрд. У 2006 році HKEx також була лідером із цього показника серед світових бірж. Проте, враховуючи нинішні обставини, вихід біржі на перше місце цього року є дуже важливим досягненням. Вартість акцій HKEx піднялася на 99% цього року і більш ніж на 150% з березня.
Можливо ще важливішим досягненням є прогрес, якого HKEx досягла в залученні до лістингу на біржі великих закордонних компаній. Біржа довго добивалася цієї мети, котра була нездійсненною до недавнього часу.
У вівторок American International Group Inc. підтвердила, що її азійський підрозділ, що працює у сфері страхування життя, - AIA Group Ltd., проведе IPO у Гонконгу. За оцінками експертів, AIA може залучити за рахунок розміщення акцій близько $10 млрд, і її IPO може стати найзначнішим за обсягом у світі в 2010 році.
Серед інших азійських підрозділів американських компаній, що проводили IPO в Гонконгу, - Wynn Macau Ltd. і Sands China Ltd.. Ці компанії, що є підрозділами американських операторів мереж казино, розмістили акції на HKEx на $1,87 млрд і $2,51 млрд відповідно.
Питання про можливість лістингу російської компанії на HKEx як і раніше залишається під питанням. В понеділок комітет біржі повторно розглядав заявку "РусАла" на лістинг і знов не прийняв остаточного рішення.
Частка китайських компаній в обсязі IPO, що проводилися на HKEx, є домінуючою, враховуючи значні обсяги розміщень. Серед операцій, які можуть пройти на біржі найближчим часом, - IPO China Longyuan Power Group Corp. і China Pacific Insurance Group Co., за оцінками експертів, ці компанії можуть залучити відповідно $2,2 і $3,82 млрд.
Проблема для Гонконзької біржі полягає в тому, що, враховуючи значний обсяг ліквідності, який китайські компанії отримують на внутрішньому ринку, у них немає необхідності звертатися на закордонні ринки за капіталом. Крім того, прагнення Пекіна зробити Шанхай міжнародним фінансовим центром може привести до відходу компаній з Гонконгу.
Можливі зміни в правилах лістингу в Китаї можуть незабаром привести до Шанхаю іноземні компанії, що потребують додаткового фінансування. HSBC Holdings, акції якого торгуються в Гонконгу і Лондоні, вже висловив інтерес до лістингу в Шанхаї.
Між тим, Гонконг має низку переваг в порівнянні з Шанхаєм, зокрема, процес лістингу для китайських компаній на HKEx набагато легший, ніж в Шанхаї. Обсяг первинних розміщень акцій на фондовій біржі Шанхаю з початку цього року становив $14 млрд, вона займає третє місце в світі за цим показником.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас