Споживачі стримають зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживачі стримають зростання цін

Казна та Політика
714
На їхню думку, зменшення доходів населення і низька активність інвесторів не дасть споживчим цінам піднятися за підсумками року вище 13%. А ось ціни на цукор можуть змусити громадян понервувати.
Індекс споживчих цін в листопаді 2009 р. становив, за даними Держкомстату, 1,1%. З початку 2009 р. споживчі ціни зросли в Україні на 11,3%. Зростання індексу споживчих цін на товари і послуги за 11 місяців цього року до аналогічного періоду минулого року становило 16,3%. Після деякого зниження цін, яке спостерігалося в літні місяці, восени інфляція усе більше прискорюється: у жовтні споживчі ціни в Україні зросли на 0,9%, а у вересні - на 0,8%. Проте, не дивлячись на прискорення темпів інфляції, за підсумками 2009 р. її рівень виявиться значно нижчим, ніж в два попередні роки. У 2008 р. інфляція досягла 22,3%, в 2007 р. - 16,6%.
Спочатку Кабмін прогнозував, що в 2009 р. інфляція складе 9,5%, тепер прем'єр Юлія Тимошенко стверджує, що зростання споживчих цін за підсумками року зупиниться на рівні 13%. У спільному з Міжнародним валютним фондом меморандумі економічної і фінансової політики, підписаному в липні президентом України Віктором Ющенком, прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою НБУ Володимиром Стельмахом і в.о. міністра фінансів Ігорем Уманським, також говориться, що інфляція в нинішньому році очікується на рівні близько 13%.
Осіннє прискорення інфляції занепокоєння в експертів не викликає. "Збільшення інфляції звичайне для осінньо-зимового періоду. Але якщо ми візьмемо 12 місяців, то побачимо уповільнення інфляції, яка вперше виявиться меншою 14%. Цей показник важливіший. Основна причина уповільнення інфляції - відсутність зростання номінальних доходів цього року. Якщо у людей не зростають доходи, вони не дозволяють собі більше купувати і платити великі ціни. Спроби підвищення цін компенсуються тим, що менше продається. Самі продавці змушені тримати ціни", - заявив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
"В цілому ми вийдемо на порівняно невисокий рівень інфляції, не дивлячись на деяке прискорення. Це говорить про те, що ситуація в країні під час кризи дуже нестабільна. З одного боку, у нас відбуваються процеси, які гальмують інфляцію, - зменшення економічної активності, і це впливає на динаміку цін. З іншого боку, у нас є досить монополізовані ринки, де збільшуються ціни. Ми бачили стрибки цін, пов'язані з окремими видами продовольчих товарів, стрибки цін, пов'язані з підвищенням валютного курсу. І це впливало на роздрібні ціни на товари вжитку", - сказав директор Українського інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
Найбільш уразливою товарною групою в Україні експерти визнають цукор, ціни на який підскочили в листопаді на 13,2%. "У нас традиційні проблеми, пов'язані з цукром. Оскільки це ситуація на світових ринках, де спостерігається дефіцит і є можливість продавати продукцію за межами країни. Існує попит на цукор, який не знижується. Цей товар споживають незалежно від того, чи є криза", - вважає Бураковський. "Ціни на цукор зростають тому, що цього року буде випущений менший його обсяг. І якщо цього року уряд не завезе додатково деяку кількість цукру-сирцю, то у нас буде менше цукру.
Експерти також зазначають, що українські виробники промислової сировини постраждали від зниження світових цін. "Падіння цін добувної промисловості пов'язане з тим, що після підвищення цін на сталь в світі на початку осені почалося чергове, хоча і не істотне, зниження. Воно впливає на весь ланцюг: вугілля і залізорудна сировина", - зазначає Жолудь. Згідно із офіційною статистикою, на споживчому ринку в листопаді ціни на продукти харчування і безалкогольні напої зросли на 1,6%. Індекс цін українських виробників промислової продукції за підсумками листопада збільшився на 11,3%, а з початку 2009 р. - на 13,2%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас