Ріпак більше не росте — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ріпак більше не росте

Аграрний ринок
1163
Хоча впродовж останніх п'яти років в Україні відбувалось щосезонне збільшення виробництва цієї культури, наступного року прогнозується вирівнювання показників, але стан озимини може зашкодити реалізації цих планів.
Урожай ріпаку цього року більш ніж на третину нижчий від попереднього. Учасники ринку та експерти переконані, що це разовий обвал, обумовлений специфічними умовами минулого року, і він не сигналізує про втрату аграріями інтересу до цієї культури.
Наразі зібрано 1,8 млн. т ріпаку, а остаточний прогноз урожаю складає 1,9 млн. т - тобто на 34% менше, ніж в сезоні-2008/2009, коли були зібрані рекордні 2,9 млн. т. Керівник відділу ринків олійних ІА "АПК-Інформ" Ганна Цикал пояснює таке істотне зниження критичними погодними і фінансовими умовами сезону. Восени 2008 р., коли закладався поточний урожай, в Україні були несприятливі погодні умови, які збереглися також в період зростання і розвитку цієї культури, а потім їй було завдано шкоди заморозками (квітень 2009 р.). "І це на тлі того, що квітень 2009 р. був украй бідним на опади, а отже, в умовах браку вологи озимий ріпак ще до заморозків знаходився в ослабленому стані", - зазначила Ганна Цикал на конференції "Масложирова промисловість-2009". Окрім погоди, урожай опосередковано зменшила і фінансова криза, оскільки аграрії, які не отримали кредитів, економили на технологіях.
Із зібраних 1,9 млн т ріпаку на експорт припаде 1,85 млн. т - 95% урожаю. За даними АПК-Інформ, за чотири місяці 2009/10 МР вже вивезено більше 1 млн. т ріпаку. На обсяги міжнародної торгівлі не вплинуло навіть те, що ЄС - основний споживач українського продукту - в поточному сезоні зібрав непоганий урожай (більше 20 млн. т) і знизив потребу в постачаннях ззовні (у ЄС зосереджено 60% світового виробництва біодизеля 2009 р.- 8,7 млн. т з 14,5 млн. т). Постачання на зовнішні ринки 1,85 млн. т ріпаку не лише роблять Україну другим за величиною експортером цієї культури в світі (після Канади), але і означають відсутність внутрішньої переробки. В Україні в поточному сезоні на олію буде перероблено лише 2% урожаю, хоча оператори ринку зізнаються, що не завжди в таких мізерних обсягах винен активний експорт - при високій ціні сировини (2,7 тис. грн../т) вартість продуктів її переробки недостатньо висока, аби забезпечити рентабельність переробки. Проте, враховуючи збільшення потужностей підприємств-переробників в олійній галузі, попит на ріпак зростатиме, оскільки урожаю соняшнику не вистачить, аби завантажити їх.
Прогнози урожаю ріпаку на майбутній сезон, озима (велика) частина якого вже закладена, оптимістичніші. Очікується, що урожай-2010 становитиме 2,25 млн. т - другий показник за всю історію, з них 2,2 млн т повинен скласти озимий ріпак. Заступник міністра аграрної політики Іван Демчак зазначив, що близько 20% озимих посівів ріпаку знаходяться в незадовільному стані. "Проте підбивати підсумки рано, це ми зробимо навесні", - зазначив він. Компенсувати втрати, якщо вони будуть, посадками навесні навряд чи вдасться. "Яровий ріпак у нас практично не вирощується, оскільки його виробництво виходить більш витратним", - пояснює глава групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас