Еквадор прямує до націоналізації нафтової галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Еквадор прямує до націоналізації нафтової галузі

Енергетика
202
Президент Еквадору Рафаель Корреа заявив, що приватні нафтові компанії повинні будуть залишити його країну, якщо вони не збираються інвестувати в розробку нафтових родовищ.
"Я зустрічатимусь з керівництвом приватних компаній, і ми говоритимемо з ними прямо. Вони або інвестуватимуть, або повинні будуть залишити країну", - розповів Корреа під час свого щотижневого медіа-звернення. - Вони більше не гратимуться з цією країною, як з іграшкою.
За словами Корреа, приватне нафтовидобування в Еквадорі знизилося на 14% цього року, особливо це стосується іспанської Repsol.
"Ми маємо намір з'ясувати, хто несе відповідальність за це, і подати на них до суду, якщо це можливо", - сказав президент. Корреа також заявив, що в приватних компаній залишився час до березня 2010 р., аби підписати нові контракти або "уряд сам змінюватиме правила гри і відносини між компаніями і державою". Деталей він не уточнив.
Уряд Еквадору націлений на усунення договорів тимчасової участі, що існують зараз, при яких держава отримує певний відсоток від видобутку нафти, на користь контрактів сервісного обслуговування, коли компаніям виплачується комісія за надання послуг з видобутку "чорного золота" і здійснюється відшкодування інвестиційних витрат.
У відповідності з цими контрактами, вся нафта, що добувається, належатиме державі, а іноземні компанії втратять можливість шукати захист в Міжнародному центрі Світового банку з вирішення інвестиційних суперечок.
Нафтовий сектор Еквадору має найбільшу частку іноземних інвестицій, але торік приватні компанії знизили їх до мінімуму, аби лише зберегти існуючі нафтові родовища, у зв'язку з невизначеністю з приводу нових форм контрактів з урядом і майбутнього приватної нафтової промисловості в цій країні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас