МЗС: Україна не зобов'язана іти до ЄС із Молдовою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС: Україна не зобов'язана іти до ЄС із Молдовою

Казна та Політика
591
У Міністерстві закордонних справ України обурені дезінформацією в українських ЗМІ довкола переговорів з Європейським Союзом щодо угоди про асоціацію. Зокрема, МЗС заперечує, що ЄС нібито погодиться надати Україні перспективу членства лише за умови спільної заявки з Молдовою.
"Мене непокоїть та інформація, яка з'являється у ЗМІ відносно нібито існування домовленості про те, що Україна стане членом ЄС разом з Молдовою", - сказав заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісеєв.
Він підкреслив, що до ЄС країна може вступити, досягнувши певних критеріїв. "Якщо Україна досягне, то може вступити до ЄС індивідуально без прив'язки до будь-якої країни. Те, що подається в ЗМІ - це не піддається ніякій критиці", - підкреслив заступник міністра.
Крім того, за словами Єлісеєва, дуже багато журналістів в контексті висвітлення саміту надають інформацію, що нібито ЄС відклав підписання угоди про асоціацію. "Я хотів би вкотре підкреслити, що ніхто жоден документ не відкладав", - підкреслив він.
Костянтин Єлісеєв також пояснив, що в доповіді з приводу переговорного процесу чітко констатовано, що на експертному рівні завершені переговори зі всіх розділів окрім частини зони вільної торгівлі. "І апріорі ми і не збиралися підписувати угоду на саміті. Ми не підпишемо угоду під якусь дату, угода буде підписана, коли вона буде готова. А готова буде тоді, коли захищатиме інтереси української сторони, нашого товаровиробника".
За словами дипломата, Україна не змогла підписати угоду про асоціацію з тими умовами, які запропонувала європейська сторона. "Ці умови не забезпечують повною мірою безперешкодний допуск української продукції на європейський ринок. Тому якби ми підписали цю угоду, то критика звучала б вже за те, що ми її підписали", - додав він.
Нагадаємо, в понеділок газета "Коммерсантъ-Україна" надрукувала матеріал про нібито нову умову європейської сторони - вступ України до ЄС повинен відбуватися в парі з Молдовою. Газета посилається на результати однієї із зустрічей в рамках саміту Україна-ЄС, на якій представники Єврокомісії повідомили українським дипломатам про цю умову.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас