Антикризове золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антикризове золото

Банківські метали
1697
Інвестиції в золото та інші дорогоцінні метали в цьому році знову виходять на перше місце за прибутковістю. За 11 місяців зростання вартості золота на світових ринках становило уже 38%, і ціни продовжують стрімко рости. Золото користується популярністю як у центробанків багатьох країн, так і у пересічних інвесторів у всьому світі. В Україні зростання золота вже перевищило 70%. Однак нашим співвітчизникам ще не пізно зробити ставку на цей благородний метал. Тим більше, що кращої альтернативи золотим інвестиціям найближчим часом поки не передбачається.
Психологічне зростання
Першого грудня ціна золота вперше перевищила історичну (і психологічно дуже важливу) позначку 1200 дол за тройську унцію (приблизно 31,1 г). Лютневі ф'ючерси на золото на електронному торговельному майданчику Comex у Нью-Йорку в перший день зими подорожчали відразу на 1,5% - до 1200,5 дол за унцію. Для учасників ринку це виявилося досить несподіваним, оскільки більшість фахівців, з огляду на 12-відсоткове зростання золота в листопаді, прогнозували корекцію цін і досягнення даної цінової планки лише до кінця року. Схоже, приводом до стрибка ціни стала локальна фінансова криза, спровокована фактичним дефолтом інвестиційної компанії Dubai World з Арабських Еміратів, проте причини зростання популярності золота мають все ж таки системний характер.
Ціни на цей благородний метал зростають уже сьомий рік поспіль, однак більшість авторитетних світових експертів переконані в посиленні цього тренда як найближчим часом, так і в довгостроковій перспективі. Фінансова та економічна ситуація у світі цьому більш ніж сприяє. Щоб впоратися з наслідками кризи, уряди найбільш економічно сильних країн, в більшості випадків свідомо знецінюють свої національні валюти.
Викуповуючи проблемні активи, випускаючи нові порції державних облігацій і вкладаючи захмарні суми в різноманітні проекти, вони просто змушені включати друкарський верстат, наповнюючи тим самим світовий ринок все новими й новими паперовими грошима. Девальвація практично всіх провідних світових валют вже об'єктивна реальність, і зростаюча ціна золота лише найбільш об'єктивний індикатор цього процесу. Втім, останні цінові стрибки дорогоцінного металу вже стали випереджати девальвацію провідних світових валют.
Спостерігачі пов'язують це з тим, що центробанки низки країн купують великі обсяги золота для поповнення своїх резервів, оскільки більше не вірять долару. Найбільшу операцію здійснив центробанк Індії, що купив у Міжнародного валютного фонду в свої резерви відразу 200 тонн золота (на 6,7 млрд. дол).
У менших обсягах його купували центробанки Маврикію і Шрі-Ланки. Всі ці угоди посприяли збереженню привабливості золота як об'єкта для інвестицій і стали сигналом для великих і дрібних інвесторів. Глобальна економічна криза підірвала їхню довіру до більшості традиційних об'єктів інвестування: акцій, облігацій, нерухомості. У пошуках об'єктів для вкладень інвестори прийшли на ринок золота, і на нього суттєво збільшився попит і, відповідно, ціни.
Через багато століть після винаходу паперових грошей і після десятиліть використання грошей віртуальних та електронних, людство знову оцінило єдиний колись еквівалент - золото. Воістину є вічні цінності. До речі, стосується це не тільки держав і фінансових структур, але всіх пересічних громадян, які мають якісь гроші для заощадження. Оскільки інфляція останніх років не раз знецінювала гривневі вклади в банках, а валютні і зовсім частіше оберталися втратами.
Тверде золото на тлі слабкої гривні
Неважко здогадатися, що гривнева ціна золота в нашій країні зростає значно швидше від світової. Пов'язано це і з обвалом гривні, і зі зростаючим попитом на благородний метал з боку вітчизняних інвесторів. У річному вирахуванні (грудень до грудня) золото в Україні вже подорожчало на 72%. У київських банках середня ціна продажу злитка золота номіналом 100 г станом на 1 грудня становила 309,62 UAH за 1 г, що на 0,6% більше в порівнянні з попереднім днем. Мінімальна і максимальна пропозиції банків з продажу стограмових злитків золота становили 308,0 грн. та 311,5 грн. за 1 г відповідно.
В Україні ліцензію на роботу з дорогоцінними металами мають півсотні банків, але лише менше десяти з них займаються дорогоцінними металами постійно і системно. На жаль, в останні роки багато найбільших гравців на цьому ринку або повністю згорнули операції з банківськими металами, або обмежили їх до мінімуму. Найбільшими гравцями на цьому сегменті ринку, як і раніше, є Брокбізнесбанк, "Фінанси та кредит", "Хрещатик", Правекс-Банк, Укргазбанк і "VAВ Банк". За оцінками вітчизняних банкірів, у жовтні-листопаді попит на готівкове золото збільшився на 15-20%. У той же час загальні обсяги його завезення в країну практично не змінилися.
За останні роки на ринку даної банківської послуги відбулися досить істотні зміни. Особливо тішить те, що банки значно зменшили маржу між ціною купівлі та продажу (зворотного відкупу) золотих злитків. Якщо навесні цього року вона перевищувала 50%, то сьогодні при операціях зі злитками номіналом 100 г в більшості банків вона становить лише 3-5%. При нинішньому зростанні цін даний рівень маржі вже дозволяє отримати хороший прибуток від інвестицій у золото та інші банківські метали. Клієнти, що здогадалися придбати злитки рік тому, як мінімум захистили свої заощадження від девальвації.
Щоправда, є й неприємні винятки. Зокрема, в Ощадбанку маржа усе ще становить близько 35%, ще більш значно відрізняються ціни купівлі та продажу в банках "Південний" і БМ Банку. Таким чином, від вибору банку дуже сильно залежить успіх інвестиції, оскільки ціна й маржа між купівлею та продажем в різних фінансових установах значно різняться, а викуповувати "чужі" злитки наші банки традиційно або не бажають зовсім, або встановлюють на них зовсім невигідні ціни. З цієї причини варто відразу не лише оцінити вартість злитка, а й дізнатися, за якою ціною даний банк їх викуповує.
У будь-якому випадку, короткострокові інвестиції в мірні банківські злитки не можна назвати дуже прибутковими. Швидше їх можна розглядати як найбільш надійний інструмент довгострокового збереження капіталів.
Слід враховувати, що купівля банківських металів з метою страхування фінансових ризиків та отримання прибутку зазвичай приносить очікуваний ефект на досить тривалому відрізку часу. В Україні найбільш поширені строки інвестування фізичними особами своїх коштів у банківські метали складають один-три роки, тоді як за кордоном ці строки набагато триваліші - до десяти і більше років. З точки зору прибутковості куди більш привабливими виявляються депозити в банківських металах.
Золоті вклади
У порівнянні з грошовим депозитом, депозит у золоті має низку переваг. Перш за все, золото є надійним активом, який користується попитом в усьому світі, тому можна бути впевненим, що економічна і політична ситуація в країні особливо не вплине на вартість заощаджень. Крім того, ціна золота, як уже зазначалося, має стійку тенденцію до збільшення, і факторів, які можуть її порушити найближчим часом (рік - півтора) не спостерігається. У той же час депозит у золоті має й низку недоліків, серед яких варто зазначити низьку прибутковість. Сьогодні річна процентна ставка становить від 1,1% до 4,5% залежно від банку, розміру депозиту та виду вкладу.
Депозити в банківських металах умовно поділяють на "готівкові" й "безготівкові". У першому випадку реальний злиток необхідно купити в банку і покласти його на депозит. Недоліком цього виду депозиту є все та ж маржа між ціною купівлі та продажу, в кращому випадку з'їдає більшу частину можливого доходу.
При відкритті депозиту в "безготівковому металі" клієнт вкладає в банк свої гроші, які перераховуються в еквівалент обраного металу за курсом НБУ на день відкриття вкладу. Реально метал при цьому не поставляється, і маржа, як правило, відсутня або мінімальна, що дійсно дозволяє виграти у випадку зростання котирувань металу.
Найбільш гнучким і потенційно прибутковим інструментом при роботі з дорогоцінними металами банкіри називають поточні рахунки в безготівкових банківських металах. За наявності такого рахунку ні в клієнта, ні в банку немає жодних зобов'язань щодо термінів. І як тільки клієнт вважатиме, що дорогоцінний метал досяг локального максимуму, він може оперативно зняти свої гроші, зафіксувавши прибуток. За такими рахунками, як правило, відсотки не нараховуються зовсім, зате це єдиний фінансовий інструмент, який дозволяє азартним інвесторам в період підйому цін отримати 5-10% прибутку всього за один місяць.
Екзотика монет
До інвестицій в дорогоцінні метали можна віднести і купівлю монет. Виготовлені в наші дні монети ділять на два види: інвестиційні та колекційні (пам'ятні).
Інвестиційна монета - це монетовидний злиток з дорогоцінного металу найвищої проби з визначеною вагою і чистотою, - випущена одним з монетних дворів досить великим тиражем, що має тематику, як правило, не прив'язану до дати, події чи явища, і є інструментом інвестицій. Їх ціна зазвичай складається з ціни дорогоцінного металу плюс 30-40% за роботу в залежності від ваги і якості. Монети, призначені для інвестування, важать мінімум унцію.
Колекційні монети - це монети з обмеженим тиражем, не обов'язково найвищої проби, проте з цікавішою тематикою, як правило, прив'язаною до дати, події або явища. Цим монети більш цінні, проте справжнім інвестиційним потенціалом вони не володіють, оскільки через свою специфіку не є достатньо ліквідним товаром.
Прибуток від продажу інвестиційних монет податками в Україні не обкладається. А ось колекційні монети обкладаються ПДВ. Головна перевага інвестицій в монети - зростання їх вартості з часом. Крім вартості металу монети включають в себе певну художню та історичну цінність, яка залежить від поточного попиту на ринку. Бувають випадки, коли монети за рік дорожчають на 100 і більше відсотків. Однак фахівці радять тим, хто зацікавився монетними інвестиціями, враховувати головний ризик - труднощі з продажем в Україні.
Вітчизняні банки (навіть ті, які займаються продажем) монети або не викуповують взагалі, або з великим небажанням і за низькою ціною. Найчастіше різниця в цінах купівлі та продажу на 5-10% перевищує маржу з банківських злитків. Тобто сьогоднішня "кризова" різниця цін може досягати 60-70%. Щоб заробляти на колекційній цінності, доведеться виходити безпосередньо на зацікавлених осіб, але сучасними монетами цікавиться тільки частина нумізматів. Якщо ви все ж таки придбали монети, то краще "забути" про них років на 5-10. Чим довше вони лежать, тим дорожче коштують.
Купивши монети, потрібно подбати про їх зберігання, тому що будь-які ушкодження можуть істотно вплинути на ціну. Звичайно монети зберігаються в пластикових пакетиках або прозорих пластмасових контейнерах. Бажано їх звідти і не витягати. Кращою стійкістю традиційно відрізняється золото, а срібні монети швидко втрачають свій товарний вигляд. Купуючи монету найвищої якості із дзеркальною поверхнею (з так званою якістю пруф), важливо не торкатися її поля - втрата чистоти дзеркала значно зменшує цінність монети.
***
Продажі золота на вітчизняному ринку в нинішньому році впритул наближаються до позначки 30 тонн, більшу частину золота купили фізичні особи. Українці все частіше воліють зберігати заощадження в золоті, а не в нестабільній американській валюті.
Однак попит на банківські метали зростає радше всупереч, ніж завдяки діям українських банків: вітчизняні фінустанови поки що тільки вчаться здійснювати операції із золотом з користю для себе і клієнтів. Поки незрілий вітчизняний ринок золота існує в основному за рахунок ювелірів і залучає лише невелику кількість найбільш консервативних приватних інвесторів. Чи змінить ситуацію криза, покаже лише час.
Артем Святненко
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас