Кабмін запланував на грудень економічне диво? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін запланував на грудень економічне диво?

Казна та Політика
16852
Уряд продовжує вирішувати бюджетні проблеми, стягуючи податки наперед. Якщо на початок каденції Уряду станом на 1 січня 2008 року переплати до зведеного бюджету складали 3,9 млрд. грн., то на початок поточного року вони зросли майже до 9 млрд. грн., а на 1 грудня - до 11,8 млрд. грн. Приріст переплат з початку діяльності нинішнього Кабінету Міністрів складає 7,9 млрд. гривень. На думку авторів аналітичної записки про стан виконання державного бюджету, оприлюдненої прес-службою Президента Віктора Ющенка, це свідчить про активне використання адміністративних важелів впливу з боку органів виконавчої влади на суб'єктів господарювання.
І це - не єдине звинувачення на адресу кабінету Тимошенко.
Аналітики СП стверджують, що з серпня приріст зібраних наперед податків відбувається постійно (за серпень обсяги переплат до зведеного бюджету зросли на 258,6 млн. грн., за вересень - на 125,4 млн. грн., за жовтень - на 506,7 млн. грн., за листопад - 454,6 млн. гривень).
Другим важелем виконання бюджету фахівці СП, як і раніше, називають постійне зростання невідшкодованого ПДВ. Його станом на 01.12.09 накопичилося 19,4 млрд. грн., проти 12,8 млрд. грн. на початок року.
До того ж Уряд у листопаді зарахував до доходів бюджету залучені зовнішні ресурси МВФ у вигляді монетизованих спеціальних прав запозичень, стверджують автори аналітичної записки. “Це зовнішнє джерело дає можливість Уряду поліпшити показники прибуткової частини бюджету і збільшити її в поточному році на 2 млрд. дол. США (16 млрд. грн.). Проте, якщо дотримуватися такої логіки, то можна всі кредити, які Україна отримала від МВФ, зарахувати в доходи бюджету і визначити ресурсну базу цієї організації як додаткове джерело доходів Кабінету Міністрів України”.
Але в кінці року, кажуть в СП, і це не допоможе, тому що навіть з урахуванням сум, які надійшли від МВФ у результаті розділу СПЗ і зарахування в доходи бюджету в листопаді, на останній місяць року припадає завдання забезпечити надходження у розмірі 32 млрд. гривень. З урахуванням можливої конвертації СПЗ в грудні ще на 2 млрд. грн. за цей місяць необхідно буде мобілізувати 30 млрд. гривень. Тоді як середньомісячний показник надходжень до загального фонду держбюджету в січні-жовтні 2009-го складав 12,1 млрд. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас