Париж отримав контроль над Лондоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Париж отримав контроль над Лондоном

Казна та Політика
668
Не дивлячись на опір Великобританії, була прийнята модель, запропонована Францією.
Міністри фінансів держав Європейського Союзу досягли компромісу зі створення нової системи європейських регулюючих органів, яка повинна запобігати фінансовим кризам в майбутньому. Найближчим часом почнуть діяти Європейська рада із системних ризиків, а також загальноєвропейські наглядові відомства для банківської галузі, страхування і ринку цінних паперів. У Лондоні збиратимуться європейські регулювальники банківської галузі, Париж стане столицею європейських цінних паперів, а Франкфурт контролюватиме діяльність страховиків.
Згідно із новою моделлю, в звичайний час рішення європейських регуляторів переважатимуть над рішеннями відомств окремих країн, які в разі незгоди можуть подати позов до Європейського суду. В той же час загальноєвропейські агентства не займатимуться наглядом за повсякденною діяльністю окремих фінансово-кредитних установ - цим займуться національні урядові організації. Регулятори єдиної Європи повинні будуть координувати дії органів контролю і нагляду в окремих країнах і зрештою створять єдині правили для всіх європейських фінансових компаній.
У випадку оголошення кризи, уряди окремих країн зможуть оскаржити рішення нових регулювальників щодо будь-яких питань з їх компетенції, скориставшись спеціальною апеляційною процедурою. Дія оскарження рішення припиняється, і питання розглядається на наступному саміті ЄС. Передбачалося, що оголошення про початок фінансової кризи в ЄС публікуватиме Єврокомісія, проте міністри фінансів відкликали цю пропозицію. Уряди держав - членів ЄС продовжать нести одноосібну відповідальність за визначення кризових ситуацій в своїх країнах.
На етапі узгодження нової моделі фінансового регулювання в ЄС розгорілися суперечки між Великобританією і Францією. Великобританія була категорично проти проекту, побоюючись, що зайве регулювання з боку ЄС піде врозріз з інтересами окремих країн ЄС. Конфлікт між міністрами фінансів виник через владні повноваження, які європейські регулятори матимуть над національними структурами. Зокрема, побоювання Британії пов'язані з тим, що призначення Мішеля Барньє єврокомісаром з внутрішніх ринків змусить Лондон мати справу з посилюванням регулювання впродовж його п'ятирічного терміну.
"Вперше за 50 років Франція отримала цю роль. Англійці програли", - заявив президент Франції Ніколя Саркозі після призначення Мішеля Барньє єврокомісаром із внутрішніх ринків. Президент Саркозі стверджує, що світова фінансова система має бути заснована на так званій європейській моделі, що обмежує "надлишковий капіталізм" англо-саксонської моделі. "Ми знайшли компроміс. Ми знаходимося в процесі створення справжнього європейського регулятора. Це було не просто. Не всі налаштовані на одну хвилю", - повідомила міністр фінансів Франції Крістін Лагард. Проте і канцлер казначейства (міністр фінансів) Великобританії Алістер Дарлінг висловив задоволення компромісом, досягнутим на зустрічі європейських міністрів.
В переддень зустрічі Алістер Дарлінг опублікував статтю, в якій попередив майбутнє керівництво фінансового регулятора Європейського союзу про те, що воно повинне проявляти обережність в справі нагляду за ринками, додавши, що Європа постраждає, якщо лідируючі позиції Лондона у фінансовій сфері постраждають. Британський канцлер казначейства закликав президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, а також комісара Мішеля Барньє зробити все для того, щоб правила, що регламентують діяльність хедж-фондів, приватних інвесткомпаній і ринків похідних інструментів, не призвели до відтоку фінансових компаній з Лондона.
"Лондон, подобається нам це чи ні, є єдиним конкурентом Нью-Йорка як справжній глобальний фінансовий центр. Жодна інша ділова столиця в Європі не пропонує той самий набір послуг і можливостей. На користь всієї об'єднаної Європи, аби вони (британські фінансові компанії) процвітали разом зі своїми найближчими партнерами. Європа повинна не конкурувати сама з собою, а прагнути до глобального лідерства", - стверджує Дарлінг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас