Бернанке: ФРС повинна була зробити більше для попередження кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС повинна була зробити більше для попередження кризи

Казна та Політика
344
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке під час слухань в Сенаті визнав, що в передкризовий період американський ЦБ допускав помилки, проте заявив, що дії ФРС дозволили врятувати США від нової Великої Депресії.
"Я не передбачав кризи такого масштабу, - сказав він. - Ми повинні були вимагати більшого контролю над ризик-менеджментом. У сфері нашої відповідальності, відносно банківських холдингових компаній, ми повинні були зробити більше".
За його словами, ФРС проявила також повільність в питанні захисту споживачів від ризикованих іпотечних продуктів. Бернанке сказав, що необхідно було вимагати від банків вищих рівнів достатності капіталу і ліквідності.
Керівник ЦБ виступав в банківському комітеті Сенату, який обговорював висунення його кандидатури на другий термін.
Не дивлячись на жорсткі питання, більшість сенаторів давали зрозуміти, що готові підтримати кандидатуру Бернанке, в той же час деякі ставили під сумнів нинішні функції ФРС у сфері банківського регулювання.
Зокрема, глава комітету Річард Додд, підтримуючи Бернанке, вказав на провали ФРС у сфері банківського регулювання і висловився на користь звуження функцій ЦБ, аби він більшою мірою зосереджувався на питаннях монетарної політики.
Бернанке зі свого боку активно заперечує проти позбавлення ФРС функцій банківського регулювання, вказуючи, що лише його відомство володіє унікальним досвідом в цій сфері і що фінансова стабільність складається не лише з дій регулятора, але і роботи основних фінансових інститутів країни.
Глава ЦБ вказав на вже зроблені кроки ЦБ з посилення регулювання фінансових ринків.
"У Федеральному резерві ми активно працюємо над розробкою і реалізацією поліпшень в системі регулювання і нагляду фінансових компаній", - сказав він.
"Ми повинні поклопотатися, аби Федеральний резерв залишався ефективним і незалежним", - зазначив Бернанке, відповідаючи критикам.
Він запевнив сенаторів, що ФРС приділяє особливу увагу боротьбі з високим безробіттям.
"Федеральний резерв залишається прихильним своєму завданню допомогти відновленню процвітання і стимулюванню створення робочих місць, зберігаючи при цьому цінову стабільність", - сказав Бернанке.
На його думку, саме дії ФРС допомогли стабілізувати ситуацію у фінансовій системі під час кризи.
Голова ФРС повідомив банківському комітету Сенату, що кредитна політика ФРС допомогла фінансуванню 3,3 млн кредитів домовласникам, більше 100 млн рахунків з кредитних карток, 480 тис. кредитів малому бізнесу і 100 тис. кредитів - великому.
"Наша робота все ще далека від завершення, - додав він. - Надто багато американців залишаються без робочих місць, і безробіття може залишитися на високому рівні протягом деякого часу, навіть якщо, як ми чекаємо, помірне економічне зростання продовжиться".
"Враховуючи уроки кризи, ми націлені на те, аби застосовувати більш превентивний і всебічний підхід до нагляду, аби гарантувати, що проблеми, що з'являються, розпізнаються на ранніх термінах і зустрічають швидкі та ефективні відповіді наглядових органів", - відзначив він.
Бернанке, відповідаючи на запитання, не виключив, що для боротьби зі спекулятивними бульбашками Федеральним резервом в майбутньому можуть використовуватися - у разі потреби - і інструменти монетарної політики, а не лише регулятивні заходи.
"Ми повинні бути готовими до згортання екстраординарної політичної підтримки спокійним і своєчасним способом при відновленні ринків і економіки, - сказав також він. - Мої колеги з Комітету з відкритих ринків (FOMC) і я прагнемо здійснити нашу стратегію виходу так, щоб і підтримати створення робочих місць, і сприяти безперервній ціновій стабільності".
ВВП США в третьому кварталі виріс на 2,8% в річному вираженні після зниження на 0,7% в попередні три місяці. З початку рецесії в грудні 2007 року кількість робочих місць в США зменшилась приблизно на 7,3 млн - це найгірший спад з часів Другої світової війни. Зокрема, в жовтні втрати склали 190 тис. робочих місць, а безробіття підскочило до максимуму за 26 років - 10,2%.
Федеральна резервна система утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня минулого року.
Строк повноважень Б.Бернанке витікає 31 січня. Йому необхідно отримати 60 голосів в Сенаті для схвалення на другий термін.
На думку The Wall Street Journal, це вірогідно, але не є гарантованим, враховуючи нинішню політичну "волатильність". В той же час, як показали слухання, проблеми для Бернанке пов'язані сьогодні не лише з його особистою долею, але і з численними пропозиціями про звуження функцій ФРС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас