Експерти не виключають повторення газової кризи між Україною і Росією в 2010 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не виключають повторення газової кризи між Україною і Росією в 2010

Енергетика
1143
Експерти припускають повторення на початку 2010 року газової кризи між Україною і Росією, яка в січні 2009 року призвела до припинення транзиту російського природного газу в країни Європи. Про це повідомили керівник енергетичних програм центру "НОМОС" Михайло Гончар і директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.
На думку Гончара, виникнення проблем з постачаннями газу в Європу через Україну може знову виникнути через нездатність російського "Газпрому" під час аномально низьких температур забезпечити виконання контрактних зобов'язань перед європейськими контрагентами.
"Одна з моїх гіпотез полягає в тому, що "Газпром" неспроможний під час низьких температур забезпечити одночасно всіх споживачів газом, як своїх внутрішніх, так і закордонних. Він не може це визнати, бо згідно з чинними контрактами нестиме серйозні штрафні санкції", - сказав він.
В зв'язку з цим, як відзначає експерт, російська сторона може піти на провокацію нової газової кризи з Україною, щоб відвернути увагу європейського співтовариства від реальних проблем нездатності забезпечення потреби контрагентів у газі.
Гончар повідомив, що газотранспортна система "Газпрому" розрахована на максимальний добовий об'єм постачань 1,65 млрд. куб. м.
"Більше вони не можуть видати. Але ті контракти, які підписані у них, очевидно, в сумі можуть передбачати великі об'єми, і немає гарантій, що вони зможуть забезпечити цей пік споживання", - сказав він.
В той же час, на думку Соскіна, причиною газової кризи може стати нездатність Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" розрахуватися за поставлений в листопаді-грудні газ перед "Газпромом" через брак коштів.
Зокрема, до кінця 2009 року НАК має сплатити близько 22 млрд. гривень, з яких 18,7 млрд., - кредити державним банкам і 3,9 млрд. гривень - погашення єврооблігацій.
Вказаних сум український холдинг, за словами Соскіна, не має, і у зв'язку з цим виникне проблема залучення коштів для розрахунків за газ.
Як повідомлялося, керівництво "Нафтогазу" і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово відкидали проблеми з постачаннями і транзитом газу на початку 2010 року.
"Нафтогаз" і "Газпром" в кінці листопада шляхом підписання додаткових угод відкоректували обсяги імпорту Україною газу в 2009-2010 роках.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас