ВР не прийняла закон про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР не прийняла закон про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби

Казна та Політика
663
Верховна Рада України не змогла ухвалити в новій редакції закон "Про внесення змін до законів України "Про державний бюджет України на 2009 р." і "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби". При розгляді пропозицій Президента Віктора Ющенка до зазначеного закону депутати частково підтримали два з них. Втім, при голосуванні в цілому, закон набрав 211 голосів депутатів із 433 зареєстрованих у залі.
Законом, зокрема, пропонувалося збільшити ставки акцизного збору в твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції) на сигари і сигарети з фільтром на 20 грн. відповідно за 100 шт. і 1000 шт., на сигарети без фільтру, цигарки і тютюн для куріння на 9 грн. відповідно за 1000 шт. і 1 кг, на тютюн і його замінники на 6 грн. за 1 кг, і на жувальний і нюхальний тютюн на 2,5 грн. за 1 кг Також закон передбачає підвищення розміру мінімального податкового зобов'язання зі сплати акцизного збору за кожну власну назву сигарет без фільтру, цигарок з 50 грн. до 62 грн. за 1000 шт., сигарет з фільтром - з 100 грн. до 130 грн. за 1000 шт. З ухваленням цього закону ціни на тютюнові вироби в Україні, за оцінкою виробників, виросли б до 50%.
Ющенко в пропозиціях пропонував замінити збільшення акцизного збору на тютюнові вироби збільшенням внутрішніх запозичень.
Вчора перший заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради, народний депутат від БЮТ Євген Кирильчук сказав, що ВР не здолає вето Президента України Ющенка на закон про внесення змін до закону про ставки акцизного збору на тютюнові вироби.
За його словами, подолання вето Президента на відповідний закон додасть до бюджету як мінімум від 3 до 5 млрд грн. "Проте, вочевидь, парламентарії, в першу чергу Партія регіонів, не голосуватимуть за подолання вето, хоч би це дало можливість поповнити прибуткову частину державного бюджету", - сказав він.
В свою чергу народний депутат від ПР Михайло Чечетов підтвердив, що депутати від ПР не голосуватимуть за подолання вето. "Ми не голосуємо ні за один закон, який підсилює податковий тиск на бізнес", - сказав він.
Нагадаємо, з 1 травня набув чинності прийнятий 31 березня закон, згідно з яким адвалорна складова акцизного збору на тютюнові вироби зросла з 16% до 20%. Ціна на сигарети без фільтру зросла з 15,6 грн. до 35 грн/1000 шт, а ціна на сигарети з фільтром - з 37,5 грн. до 60 грн/1000 шт.
Влітку Кабмін запропонував підвищити адвалорну ставку ще раз - на 36%. 22 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби", що враховує пропозиції уряду. 11 листопада Президент України Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради України закон про ставки акцизного збору на тютюнові вироби. За словами президента, з ухваленням закону сума акцизного збору в ціні однієї пачки сигарет без фільтру буде орієнтовно коштувати в 4,3 рази більше, ніж в Російській Федерації, а сигарет з фільтром - в 3,3 -3,8 рази. Це може призвести до надходження в Україну контрабандної продукції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас