Екс-глава Porsche потрапив під слідство за біржові махінації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-глава Porsche потрапив під слідство за біржові махінації

Кримінал
439
Прокуратура Штутгарту веде широкомасштабне розслідування відносно колишнього шефа Porsche Венделіна Відекінга. Його звинувачують в тому, що в липні 2008 року він протягом декількох днів умисно затримував інформацію про майбутнє звільнення перших осіб в правлінні Porsche, пише РБК daily.
Слідчі прокуратури виходять з того, що Відекінг і фінансовий директор Хольгер Хертер умисне приховали від біржі майбутню зміну керівництва Porsche. Свої посади Відекінг і Хертер залишили вранці 23 липня, відразу після нічного засідання наглядової ради Porsche. Главою компанії тоді був призначений директор з виробництва Porsche Міхаель Махт. Тим часом крупні акціонери Porsche - сім'ї Порше і Пієх - прийняли рішення про це призначення ще за шість днів до засідання.
Згідно із німецьким законодавством, інформацію, яка може вплинути на курс акцій, фірми зобов'язані публікувати, випускаючи спеціальні ad-hoc повідомлення, пояснив РБК daily експерт Німецького об'єднання із захисту інтересів власників цінних паперів Марк Кабрас. "Подібні відомості (адже тут йшлося про зняття з посади глави крупної фірми і її фінансового директора) повинні стати відомі фондовому ринку не пізніше ніж через два дні після ухвалення такого рішення", - зазначив він. Зазвичай такі розслідування веде Федеральне відомство з нагляду за фінансовими послугами (BaFin).
В прокуратурі Штутгарту факт розслідування відносно колишнього глави Porsche Венделіна Відекінга РБК daily підтвердили. "Перші обшуки в службових приміщеннях і квартирах Відекінга і Хертера ми провели ще в серпні", - повідомила РБК daily прокурор Клаудіа Краут, зазначивши, що "обшуки ці були результативними". Приводом для початку прокурорського розслідування стали саме матеріали, надані BaFin. Від прогнозу, як довго ще може продовжитися розслідування, пані Краут утрималася.
Під керівництвом пана Відекінга Porsche зробив спробу купити значно крупніший автоконцерн Volkswagen. Зробити це, проте, не вдалося, і в результаті VW став власником Porsche. Адвокат Венделіна Відекінга Ханс Файген повідомив, що його підзахисний всі звинувачення на свою адресу відкидає як необґрунтовані. Не згодні з підозрами прокуратури і в Porsche. При цьому вони зазначають, що не мають нічого спільного з реальністю і твердження, що Відекінг і Хертер маніпулювали курсом акцій VW, аби мінімізувати ризики запланованого ними поглинання.
Нагадаємо, наприкінці листопада ц.р. наглядова рада Volkswagen схвалила плани концерну з придбання половини акцій компанії Porsche - до кінця 2009 р. Операція обійдеться VW в 3,9 млрд євро. Об'єднання повинне повністю завершитися в 2011 р., але вже зараз підписано низку документів, що регламентують організаційні, конструктивні і юридичні питання облаштування майбутнього автогіганта. З приєднанням Porsche під крилом Volkswagen збереться 10 автомобільних марок, надалі концерн планує зберігати лідируючі позиції на світовому авторинку. Венделін Відекінг і Хольгер Хертер активно виступали проти об'єднання компаній.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас