Кріплені вина змішують із горілкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кріплені вина змішують із горілкою

Аграрний ринок
573
Депутати мають намір отримувати до держбюджету 583 млн грн. на рік з виробників кріплених вин. Для них запропоновано підняти ставку акцизного збору в 68 разів, до 34 грн./л 100-відсоткового спирту. Учасники ринку впевнені, що підвищення акцизу знизить споживчий попит на низькоякісні кріплені вина, що призведе до спаду виробництва і зростання цін на вино.
В п'ятницю на сайті Верховної ради був опублікований проект закону №4067, яким народні депутати Володимир Ар’єв, Микола Катеринчук (обидва "Наша Україна-Народна самооборона") і Валерій Баранов (блок Литвина) запропонували змінити закон "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий і алкогольні напої". Документ збільшує ставку акцизного збору на вина натуральні з додаванням спирту етилового і вина кріплені (окрім марочних) з 0,5 грн./л до 34 грн./л 100-відсоткового етилового спирту. Акциз на марочні кріплені вина (з витримкою більше двох років) залишиться незмінним - 0,5 грн./л.
В пояснювальній записці до проекту сказано, що виробників кріплених вин втратить "преференції із сплати акцизу на спирт" (у 2008 році вони використовували 1,3 млн дав спирту), що дозволить держбюджету додатково отримувати 582,65 млн грн. На рік (при збереженні обсягів продажів).
В червні Кабінет міністрів звертався до Ради з пропозицією про підвищення акцизу на кріплені вина із вмістом спирту - з 0,5 грн./л до 1,4 грн./л з 1 серпня. Але парламент тоді ініціативу не підтримав. В п'ятницю ж глава комітету Ради з питань податкової і митної політики Сергій Тєрьохін (БЮТ) сказав, що підтримує подібні ініціативи: "Логічно обкладати податковим збором алкогольні напої відповідно до вмісту в них спирту. Прийняття цієї норми скоротить споживання 'шмурдяка', слабоалкогольних напоїв і низькоякісних алкогольних продуктів, шкідливих для здоров'я". "Підвищувати акциз на кріплені вина необхідно поступово, щоб не сталося різкого спаду обсягів виробництва і реалізації виноробницької продукції. Хоча із збільшенням збору на кріплені вина сегмент неякісної продукції скоротиться", - вважає член комітету Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Павло Климець (Партія регіонів).
Учасники ринку збільшення ставки акцизного збору не схвалюють. "Зараз попит на вино зростає, що викликає неспокій прямих конкурентів виробників кріпленого вина - горілчаних компаній, - відзначив віце-президент Асоціації виноградарів і винарів (об'єднує близько 40 виробників вина) В’ячеслав Пономарьов. - Підвищення майже в 10 разів акцизного збору на кріплені вина, які займають понад 50% ринку, серйозно вдарить у виноробницьку галузь. Крім того, постраждає українське виноградарство, оскільки знизиться попит на сорти винограду, які використовуються у виробництві десертних вин".
Побоюється стагнації галузі і заступник голови правління об'єднання "Укрсадвинпром" (об'єднує 600 підприємств і агрокомплексів з виноградарства) Володимир Воєводін. "Продукція українських винарів охоплює весь сегмент кріплених вин - 50% ринку вина займають десертні вина, вина групи хересів і портвейнів. Різке збільшення акцизів загрожує зупинкою багатьом виноробницьким підприємствам, що спеціалізуються на міцних винах. А на український ринок зайде дешевша продукція з Грузії і Молдавії", - вважає він. "З підвищенням акцизу на кріплені вина на українському ринку скоротяться обсяги продажів 'шмурдяка', якого особливо багато в цьому сегменті. Виробникам, які використовують низькоякісні виноматеріали, доведеться підняти ціни після введення мінімальної роздрібної ціни з 12 грн. до 17 грн. за пляшку. Так, у споживача буде рівноцінний вибір між 'шмурдяками' і якісними кріпленими винами з натуральних виноматеріалів", - упевнена директор з маркетингу ТМ "Ореанда" Юлія Комарова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас