ЖЕКам залишать ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЖЕКам залишать ПДВ

Казна та Політика
477
Споживачам комунальних послуг пропонують нову систему організації ЖКГ.
Уряд розробив антикризову програму у сфері житлово-комунального господарства. З 1 січня 2010 р. запропоновано скасувати пені і штрафи постачальникам послуг ЖКГ на суму їх заборгованості перед газопостачальними компаніями. Крім того, виробникам і постачальникам послуг ЖКГ не доведеться платити ПДВ: кошти залишатимуться на спецрахунку підприємств. За їх рахунок компанія зможе оновлювати устаткування, підвищуючи якість послуг.
Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко сказав, що запропонована схема оподаткування допоможе гравцям галузі втриматися на плаву: "Коли в держбюджету не буде можливості підтримувати галузь, компанії зможуть проводити модернізацію за рахунок ПДВ". Цікаво, що список підприємств, які отримають право працювати за спеціальною схемою оподаткування, визначатиме Кабмін. Якщо кошти підуть не за призначенням, уряд залишає за собою право перерахувати їх до держбюджету.
В Раді прогнозують негативні наслідки прийняття програми. Член комітету Ради з будівництва та ЖКГ Ігор Лисов (ПР) вважає, що можливість розпоряджатися ПДВ призведе до зловживання коштами з боку компаній. А перехід підприємств на спецрежим оподаткування не зменшить вартість комунальних послуг і не поліпшить їх якість, а спричинить зменшення надходжень до бюджету.
Програма передбачає також обов'язкове створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або нежитлових приміщень. За відсутності охочих вступити до ОСББ, відповідальність за створення об'єднання несе орган місцевого самоврядування. Об'єднання відповідатимуть за стан прибудинкових територій і укладатимуть договори про вивезення сміття і прибирання території.
Член профільного комітету Арнольд Радовець (БЮТ) вбачає в створенні ОСББ вирішення проблеми експлуатації житлоплощі. За його словами, об'єднання не зможуть допомогти в поліпшенні якості тепло- і водопостачання, але спонукають жителів стежити за станом прибудинкових територій. На думку директора Інституту економічних досліджень Ігоря Бураковського, ОСББ допоможе забезпечити прямий контакт між комунальниками і жителями. Об'єднання співвласників, за словами експерта, - прогресивна форма, але переходити на неї потрібно обережно, аби уникнути різкого підвищення тарифів. Аби спонукати людей створювати ОСББ і залучити кошти для їх діяльності, потрібно розробити для членів ОСББ систему стимул-реакцій і пільг.
Якщо запропонована програма буде прийнята Радою, компаніям, що відповідають за генерацію теплової енергії, обстеження, проектування і техобслуговування систем тепло- і водопостачання, потрібна буде ліцензія на заняття такою діяльністю. Передбачає проект і наявність ліцензії для компаній, котрі займаються утилізацією відходів і надають ритуальні послуги. Підприємства, що відповідають за теплопостачання, знаходитимуться під контролем адміністративних комісій, що, на думку Олексія Кучеренка, дозволить уряду вживати заходи відносно компаній за несвоєчасний розрахунок за газ і ставлять під загрозу всю систему теплопостачання. Якщо програма буде прийнята, це підсилить контроль держави у сфері ЖКГ.
Але, за словами міністра, положення про спецрежим оподаткування необхідно погоджувати з Мінфіном. У профільному комітеті Ради прогнозують, що програму потрібно буде доопрацьовувати. Депутати сумніваються в її прийнятті до кінця року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас