Борг кличе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг кличе

Фондовий ринок
1094
Ставки прибутковості облігацій внутрішньої держпозики знову підвищились через необхідність виплатити напередодні Нового року 1,8 млрд грн. Міністерство фінансів збільшило вартість трирічних держпаперів з 20% до 24%. Це привернуло до них інтерес інвесторів, які тиждень тому ігнорували борги держави. Учасники ринку прогнозують, що дефіцит грошей в уряді дозволить банкам протягом місяця домогтись від Мінфіну підвищення прибутковості облігацій.
Міністерство фінансів відновило підвищення ставок прибутковості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). На останньому аукціоні 1 грудня Мінфін продавав трирічні облігації з річною прибутковістю 24%, тоді як ще 24 листопада відомство розміщувало такі держпапери під 20%. Але ця ставка тоді виявилася непривабливою для банків, які нічого не купили. Підвищення ставки на 4% не викликало різкого зростання інтересу - ОВДП продано на 65,56 млн грн.
Як повідомляв "Комерсант-Україна", в кінці жовтня уряд підвищив ставки залучення ОВДП до рекордних 27-29,5%, після чого настільки ж різко знизив їх на 10 п. п. - до 19-20%. В. о. міністра фінансів Ігор Уманський тоді звинуватив в недобросовісній поведінці банки, які скористалися ситуацією і підняли ставки через пікові виплати з держборгу на 1 млрд грн. З цієї ж причини зростання ставок може продовжитись і зараз - 30 грудня Мінфіну належить погасити облігації на 1,795 млрд грн., розміщені в січні 2005 року. Після цього перше крупне погашення належить провести на початку лютого за річними облігаціями на 1,713 млрд грн. У прес-службі Мінфіну вчора відмовились повідомити джерела залучення коштів для грудневої виплати ОВДП і плани зі зміни ставок прибутковості держпаперів.
Учасники ринку вважають прийнятною запропоновану Мінфіном ставку 24%. "Останній аукціон показав, що попит на ОВДП зараз є. Ставка 24% є досить привабливою, особливо для іноземних інвесторів, якщо курс гривні залишиться стабільним", - упевнений начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин. "Мінфін повинен погасити майже 2 млрд грн., це дуже значна сума. Зараз обсяги не такі великі, як при високих ставках. Хоча ставка 29% є спекулятивною", - говорить скарбник одного з банків.
На думку банкірів, Міністерству фінансів удасться залучити необхідні кошти для майбутнього крупного погашення. "В Мінфіну є досить часу, аби підготуватися до погашення своїх облігацій 30 грудня і не повторювати напружену ситуацію жовтня. Швидше за все, частина суми буде закумульована заздалегідь, а та, що залишилась, буде залучена шляхом підвищення прибутковості по знов розміщених паперах до розумного рівня, - вважає директор казначейства 'Райффайзен Банк Аваль' Володимир Кравченко. - Вважаємо, цей рівень знаходиться в межах 23-25% річних з паперів терміном більше року".
Втім, дилери не виключають, що на хвилі майбутнього погашення банки зможуть виставляти вимоги до ставок прибутковості держпаперів. "Деякі банки можуть скористатися потребою Мінфіну в грошах і виставити вищі ставки - 27-28%. У другій половині грудня цей приклад можуть перейняти інші учасники аукціонів, і Мінфіну не залишиться нічого іншого, як задовольняти такі заявки", - говорить скарбник одного з банків-дилерів. Примітно, що 30 грудня уряд погашатиме найдорожчі ОВДП зі всіх паперів, що знаходяться в обігу, - під 29,85% річних.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас