Банкір: В умовах різких коливань курсів і неможливості змінювати їх протягом дня банки можуть припинити продавати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: В умовах різких коливань курсів і неможливості змінювати їх протягом дня банки можуть припинити продавати валюту

Валюта
1871
В умовах різких коливань курсів валют і неможливості змінювати їх впродовж робочого дня може скластися ситуація, коли банки перестануть продавати валюту. Таку думку висловив директор департаменту казначейства "БГ Банку" Віктор Єрасов, коментуючи телеграму Національного банку України №13-121/7672-21982, якою він зобов'язав банки, що отримали ресурсну підтримку від НБУ, встановлювати готівковий курс купівлі-продажу валюти не вище середньоринкового.
Норма про встановлення середнього граничного курсу валюти була завжди. Питання лише в тому, як вона була виписана і в яких випадках діяла, відзначив банкір. "Наприклад, в договорах про рефінансування часто прописується, що банк мусить дотримуватися середньоринкового курсу, інакше він буде змушений погасити кредит достроково. Підкреслю, що така норма була і раніше", - відзначив В.Єрасов. Проте, за його словами, сьогодні даному питанню в умовах фінансово-економічної нестабільності необхідно приділити більше уваги. Він вважає, що ні про яке маніпулювання курсом валют мова не йде.
В договорі про отримання рефінансування банком прописані норми дотримання середніх курсів валют. Невиконання норми тягне за собою визначені цим же договором санкції, наприклад, дострокове повернення позики.
В умовах стабільного курсу валют, як сьогодні, така ситуація неможлива. Особливо коли є тренд до подальшого зміцнення гривні. Проте теоретично, якщо почнуться різкі коливання курсів валют і банки не матимуть можливості змінювати їх впродовж робочого дня, вони можуть просто перестати продавати валюту.
Як повідомлялося, Національний банк України телеграмою №13-121/7672-21982 зобов'язав банки, що отримали ресурсну підтримку від НБУ, встановлювати готівковий курс купівлі-продажу валюти не вище середньоринкового.
"Зобов’язуємо банки, що отримали кредитну підтримку від Національного банку України, забезпечити дотримання передбаченої кредитними договорами, укладеними з Національним банком України, умови в частині утримання середнього курсу гривні до долара США на готівковому валютному ринку в межах, що не перевищують відповідний середній курс на готівковому ринку", - сказано в телеграмі.
Невиконання банками цієї вимоги розглядатиметься Нацбанком як підстава для застосування відповідних заходів впливу.
Нацбанк рекомендує всім банкам (фінансовим установам) використовувати інформацію, що надається ним, про середній курс гривні до долара США, який склався по операціях купівлі-продажу готівкової іноземної валюти при формуванні курсу на наступний робочий день.
Довідка. Національний банк України в четвертому кварталі 2008 року надав комерційним банкам кредити, рефінансування (овернайт, тендерні, стабілізаційні, репо, своп) на суму 105,4 млрд. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас