"Укрінтеренерго" нікого не пустило до розетки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрінтеренерго" нікого не пустило до розетки

Енергетика
425
"Укрінтеренерго" вдалось зберегти монопольне право на експорт електроенергії з України. Вчора Мінпаливенерго повідомило, що цього року будуть проведені аукціони за право доступу до міждержавних електромереж для експорту електроенергії лише на 2010 рік. А експерти допускають і подальше блокування аукціонів з боку "Укрінтеренерго".
Вчора завершився термін проведення "Укренерго" першого цього року аукціону на право доступу до міждержавних електромереж для експорту української електроенергії. Як повідомив прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді, 8 грудня буде опубліковано оголошення про проведення аукціонів за право експорту електроенергії в січні наступного року і на весь 2010 рік. За його словами, до 14 грудня прийматимуться заявки на участь в аукціонах, 15 грудня відбудеться їх розкриття, 16 грудня будуть проведені самі аукціони, а 17 грудня - оголосять результати. Згідно із затвердженим Нацкомісією регулювання електроенергетики порядком, на аукціон може бути виставлена пропускна спроможність обсягом не більше 100 МВт.
Зараз експорт української електроенергії здійснює лише держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго". Проте в березні був ухвалений закон, згідно з яким для здійснення експорту електроенергії постачальники повинні купувати необхідний їм обсяг на оптовому ринку, а доступ до міждержавних електричних мереж України надаватиметься на умовах аукціонів. Протягом червня-листопада з боку Мінпаливенерго були зроблені спроби проведення аукціонів, які закінчилися невдачею. Експерти допускають блокування аукціонів з боку "Укрінтеренерго" і наступного року. "Не виключено, що незабаром з'явиться рішення суду про заборону проведення аукціону", - сказав член комітету Верховної Ради з питань ПЕК Сергій Тітенко. На його думку, однією з таких причин може стати невідповідність процедури проведення аукціонів правилам, передбаченим постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики. Так, комісія визначила, що графік проведення аукціонів має бути оголошений до 1 листопада, а перелік перетинів - до 5 листопада. "Це може стати формальною причиною призупинення аукціонів, що вигідно в першу чергу 'Укрінтеренерго'", - зазначив пан Тітенко. Вчора в "Укрінтеренерго" від коментарів відмовились.
На думку президента НАК "Енергетична компанія України" (управляє держпакетами акцій в генераціях і обленерго) Володимира Зіневича, від введення аукціонів виграє вся енергосистема. Він також підкреслив, що зараз "Укрінтеренерго" купує електроенергію на оптовому ринку і не платить за доступ до перетину. А в разі введення аукціонів держбюджет отримає додаткові кошти від експортерів. "Зараз вигідно експортувати українську електроенергію. Її оптова ринкова ціна - $0,051/кВтг. А вартість електроенергії в Чехії в I кварталі 2010 року може скласти $0,0599/кВтг, в Угорщині - $0,0644, в Словаччині - $0,629, в Польщі - $0,065",- розповів аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас