КСУ визнав неконституційним закон про попередження наслідків кризи в АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ визнав неконституційним закон про попередження наслідків кризи в АПК

Аграрний ринок
406
Конституційний суд України (КСУ) визнав повністю неконституційним закон України про внесення змін до деяких законів України відносно запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу від 4 лютого 2009 р. Таке рішення було прийняте сьогодні Конституційним судом України, передає кореспондент РБК-Україна.
Як зазначив голова КСУ Андрій Стрижак, закон визнаний неконституційним повністю, у зв'язку з порушенням конституційної процедури набуття ним чинності. Тому, за словами судді, немає необхідності в подальшому розгляді подання Президента України відносно конституційності окремих розділів цього закону.
Нагадаємо, на думку автора подання, Президента України Віктора Ющенка, положення пункту 11 розділу III "Завершальні положення" закону № 639 суперечать частині четвертій статті 13, статті 41 Конституції України.
Вказаний пункт встановлював порядок і особливості підтримки Національним банком України ліквідності комерційних банків, якими надані кредити сільськогосподарським товаровиробникам, через відповідні інструменти рефінансування (у тому числі при наданні стабілізаційного кредиту), з яких договір про підтримку ліквідності укладається з урахуванням того, що заборгованість позичальників - сільськогосподарських товаровиробників вважається добровільно пролонгованою банком, вартість застави (за її наявності) за пролонгованим кредитним договором не переоцінюється у бік зменшення.
Президент України відзначає також, що інноваційні норми вказаного пункту не відповідають визначеному в статтях 99, 100 Конституції України статусу Національного банку України і гарантіям його самостійності в проведенні грошово-кредитної політики.
Крім того, законом була встановлена заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 р., а також розширений перелік видів земель, на які ця заборона поширюється. На думку Ющенка, встановлення мораторію на продаж всіх земель сільськогосподарського призначення, зокрема, звужує обсяг існуючого права громадян розпоряджатися своєю власністю, не відповідає Конституції та іншим законодавчим актам України.
Як повідомлялося, 20 березня ц.р. Президент України Віктор Ющенко звернувся до Конституційного суду України з приводу конституційності окремих положень закону №639-VI "Про першочергові заходи відносно запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (у редакції закону від 4 лютого 2009 р. №922-VI).
13 березня ц.р. Ющенко підписав закон №922-VІ, відносно якого Верховна Рада 3 березня 2009 р. подолала президентське вето.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас