Страховикам перерахують резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховикам перерахують резерви

825
Держфінпослуг відновить контроль за якістю формування резервів страховиків з нового року. Для деяких страховиків це може обернутися істотними втратами активів, адже на приведення резервів у відповідність із документом залишається місяць.
Падіння страхових платежів змушує страховиків платити відшкодування не за рахунок нових надходжень, як було раніше, а за рахунок страхових резервів. Тому лише в першому півріччі 2009 р. резерви страховиків знизилися більш ніж на 1 млрд. грн. А станом на кінець 2008 р. 225 ризикових страховиків не виконували вимоги положення Держфінпослуг щодо розміщення резервів, яке було скасовано в судовому порядку.
Новий документ передбачає розміщення до 70% в банківські депозити і не більше 20% в одному банку. На поточному рахунку і в нерухомості дозволяється тримати по 30% резервів, 40% - в цінних паперах, при цьому максимальна частка акцій або облігацій 30%, цінні папери іноземних емітентів до 10%. У держоблігаціях, в яких страховики тримають 2% резервів, дозволено розміщувати до 80%. Права вимоги до перестрахувальників не повинні перевищувати 50%.
При цьому в документі, на відміну від попередньої редакції, немає норми про необхідність розміщення лише в цінні папери, котрі пройшли лістинг на біржі, що має більше 50% торгів. Також відсутня норма про вкладення лише в папери, що мають рейтинг уповноваженого рейтингового агентства.
Правда, страховики, як і раніше, зобов'язані розміщувати депозити лише в банках, що мають рейтинг не нижчий за інвестиційний рівень за національною шкалою. Нагадаємо, що зважаючи на кризу та істотне зниження рейтингу 22 банки відмовилися від рейтингування або їх рейтинг був припинений. Депозити страховиків, розміщених в банках, чий рейтинг був знижений або введена тимчасова адміністрація, приймаються для покриття резервів лише на 75%. Такий же порядок застосовується і в разі зниження рейтингу цінних паперів.
Страховики не приховують, що прийняття документа може викликати труднощі у багатьох страховиків, оскільки багато страховиків для забезпечення доступу до банківського страхування розміщували кошти в "Надрах", Укрпромбанку, банку "Київ", в "Золотих воротах" та інших.
Непроста ситуація склалася і з цінними паперами. Згідно з даними Держфінпослуг, за підсумками півріччя в акціях було розміщено 43% резервів, тоді як за новими правилами частка всіх цінних паперів не повинна перевищувати 40%, а акцій не більше 30. Це означає, що страховикам до подачі річної звітності доведеться продати зайві цінні папери, хоча нинішня ціна може виявитися набагато нижчою за ціну покупки. Але не варто забувати, що з нового року набуває чинності вимога до нетто-активів, вартість яких не може бути меншою від статутного фонду.
Подібне посилення регуляторної політики, на думку страховиків, призведе до подальшого звуження страхового ринку. "Кількість страхових компаній зменшуватиметься. Сьогодні багато страховиків не відповідають рівню "нормальної" компанії. Обвал "Страхових традицій", які були не найбільшою компанією, обернувся в 15-20 млн. грн. виплат для МТСБУ. Держфінпослуг просто не може дозволити виникнення проблем у крупніших страховиків, тому ці вимоги потрібні", - заявив Олександр Михайлов, голова наглядової ради "Української пожежно-страхової компанії".
В той же час страховики нагадують, що компанії, що не бажають виконувати вимоги комісії, можуть знову їх оскаржити в суді, як це було кілька років тому. "Відсутність цих вимог принесла велику шкоду ринку, підсилила демпінг. Але не варто думати, що з нового року ситуація кардинально зміниться. Документ є лише одним способом вирішення проблеми. Зокрема, потрібно також підвищити прозорість страховиків і регулятора, забезпечити достовірність звітності компаній і підвищити відповідальність аудиторів і актуаріїв", - нарікає Олександр Завада, президент Української федерації страхування.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас