Голова НБУ готовий сумлінно виконувати свої обов'язки до прийняття остаточного рішення про ротацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ готовий сумлінно виконувати свої обов'язки до прийняття остаточного рішення про ротацію

Валюта
1034
Голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах готовий сумлінно виконувати свої обов'язки до прийняття президентом і парламентом країни остаточного рішення про ротацію керівника центрального банку, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Як законослухняний громадянин, глава НБУ виконає рішення президента і парламенту про ротацію, і чіплятись за крісло не буде. Але як патріот України він не залишить роботу до ухвалення відповідного рішення і готовий продовжити ретельно виконувати обов'язки керівника центрального банку в складний для країни час", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Як повідомлялось, п'ятирічний термін повноважень В.Стельмаха на посаді глави НБУ закінчується 16 грудня 2009 року. Главу НБУ затверджує на посаді Верховна Рада за поданням президента України.
"У Володимира Семеновича немає настрою на те, аби подавати заяву про відставку негайно в день закінчення терміну повноважень. Згідно з українським законодавством він може, але не зобов'язаний її подавати. Глава НБУ здоровий і почуває себе в достатній мірі сильним, аби забезпечити належне управління діяльністю Нацбанку. Тому ринкам не варто переживати відносно акуратності монетарної політики і роботи центробанку на валютному ринку в цей період", - додав Литвицький.
За його словами, останнім часом глава НБУ зосереджений на роботі над рішеннями, які будуть спрямовані на підвищення кредитної активності банків і удосконалення процентної політики: їх реалізація сприятиме остаточному виходу економіки країни з рецесії.
При цьому радник глави Нацбанку зазначив, що НБУ зберігає контроль над ситуацією: інфляція сповільнюється, курс гривні зберігає відносну стійкість, робота банківської системи стабільна.
"Немає підстав для того, щоб відчувати невпевненість через гіпотетичні ризики втрати контролю над ситуацією з боку НБУ", - сказав Литвицький.
Керівник групи радників глави НБУ також пояснив, що українське законодавство не встановлює часових обмежень для глави держави при ухваленні рішення про зміну глави Нацбанку після завершення терміну повноважень керівника центробанку.
"Коли таку ініціативу буде висловлено президентом і Верховна Рада погодитися з його пропозицією, Володимир Семенович, як законослухняний громадянин, виконає це рішення і побажає успіхів своєму наступникові", - підкреслив Литвицький.
В зв'язку з цим він висловив сподівання на збереження спадкоємності в політиці Нацбанку в питанні забезпечення стабільності гривні.
Разом з тим Литвицький підкреслив, що в даний час в Україні немає потенційних претендентів на посаду глави НБУ, які мали б досвід і професійні знання на рівні, порівнянному з рівнем нинішнього очільника центробанку.
"Це не означає, що є незамінні люди. Але я б не радив в нашій непростій ситуації "гнати коней" в питанні зміни глави НБУ", - пояснив він.
Керівник групи радників глави НБУ також зазначив, що наближення терміну завершення повноважень глави Нацбанку, що діє, підштовхує певні сили до збільшення тиску на центробанк з метою підготовки "ґрунту" для призначення свого ставленика на чолі монетарної влади.
При цьому, на його думку, ситуація з цінами і курсом не дає підстав для критики НБУ і тому такі сили піднімають сумнівну ідею реформування Нацбанку.
"Якщо дуже свербить у важкі часи вирішити проблеми за рахунок технічної емісії гривні під потреби бюджету, то потрібно пригадати до чого такі дії призвели в новітній історії України", - зазначив Литвицький.
"Взаємини Нацбанку та уряду мають бути кращими, гармонійнішими. Необхідно з'ясувати, де джерело напруги, і демобілізувати його, аби уникнути ускладнень в майбутньому. Потрібні збалансовані кроки у фіскальній і монетарній сфері, але для цього не потрібно переглядати функції центробанку і позбавляти його незалежності", - додав він.
Керівник групи радників глави НБУ також пояснив, що питання здійснення керівництва Нацбанком регулюється і регламентується не лише Конституцією і законом про Нацбанк, але також законом про тимчасове виконання обов'язків і низкою рішень Конституційного суду.
За його словами, відповідно до законодавчих вимог глава Нацбанку повинен виконувати свої обов'язки, не дивлячись на завершення терміну повноважень до прийняття парламентом постанови про його звільнення з посади. Якщо пропозиція щодо звільнення з посади глави НБУ приймається, але кандидатура нового глави центробанку не затверджується, виконувати обов'язки глави НБУ може протягом одного місяця його перший заступник.
При цьому, за словами Литвицького, згідно з регламентом роботи НБУ, при зміні глави Нацбанку члени правління і заступники глави НБУ подають новопризначеному главі центробанку заяви про складання з себе повноважень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас