Емітентів залишили без оцінки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емітентів залишили без оцінки

Фондовий ринок
771
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) скасувала обов'язкове отримання емітентом рейтингу уповноваженого агентства при емісії корпоративних, муніципальних облігацій, іпотечних сертифікатів і сертифікатів фондів операцій з нерухомістю. Це рішення суперечить закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів", визнають в ДКЦПФР. Тому в єдиного уповноваженого агентства "Кредит-рейтинг" є підстави оскаржити рішення комісії.
Вчора було оприлюднено рішення ДКЦПФР #1057, що набуло чинності 27 листопада. Документ вніс зміни до п'яти виданих комісією раніше положень і скасував вимогу обов'язкової наявності рейтингової оцінки при емісії корпоративних і муніципальних облігацій, іпотечних сертифікатів і сертифікатів фонду операцій з нерухомістю. Раніше рейтинг могли присвоїти або уповноважене рейтингове агентство (зараз - лише "Кредит-рейтинг"), або визнані комісією міжнародні агентства.
Тепер разом з пакетом документів для реєстрації випуску цінних паперів емітент за бажанням подаватиме звіт рейтингового агентства, а такий рейтинг зможе присвоїти будь-яке агентство.
Ці ініціативи комісії суперечать ст. 4-1 закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів", в якій говориться: "Визначення рейтингової оцінки... вимагають всі види емісійних цінних паперів, які не розподіляються між засновниками або серед заздалегідь визначеного кола осіб і можуть поширюватися шляхом підписки, купуватися і продаватися на біржі". У ДКЦПФР визнали, що для скасування заборони на обов'язкове рейтингування необхідно внести зміни до цього закону. "Але якщо в пакеті документів, який буде поданий до комісії, не буде рейтингу, це не стане підставою для відмови в реєстрації", - сказав глава ДКЦПФР Сергій Петрашко. За його словами, законопроект, який зніме обов'язковість рейтингів, зареєстрований у Верховній Раді.
Юрист юридичної фірми "Василь Кисиль і Партнери" Наталія Доценко-Білоус вважає неприйнятним те, що державний орган ігнорує норми закону. "Вони повинні виконувати закон, а не приймати незаконні заходи, - сказала вона, відзначивши, що для оскарження рішення ДКЦПФР є всі підстави. - Оскаржити можуть рейтингові агентства, які втрачають через це прибуток". "Ми доки не вивчали можливості оскарження документа", - сказав президент агентства "Кредит-рейтинг" Станіслав Дубко. За його словами, в 2010-2011 роках не очікується сплеску випуску ринкових облігацій, тому є час, аби "зняти всі питання".
Агентство "Експерт-рейтинг" підтримує рішення, яке може дозволити їм збільшити кількість клієнтів. "Комісія приймає ті положення, які вважає необхідними, і я упевнений, що в майбутньому такі ж зміни внесуть і до закону", - зазначив директор "Експерт-рейтингу" Володимир Духненко. Він запевнив, що його рейтингове агентство не буде оскаржувати документ регулятора фондового ринку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас