Вибори заважають судити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори заважають судити

Казна та Політика
295
Депутати досі не змогли розглянути законопроект №5238, котрий латає фінансові діри в судах. Успішне голосування за цей документ на поточному пленарному тижні залежить від низки політичних умов.
Законопроект №5238, зареєстрований в Раді ще 16 жовтня, виділяє судам додаткові кошти в розмірі близько 124 млн. грн. Ці гроші повинні піти на оплату торішніх боргів, комунальних послуг і на забезпечення здійснення правосуддя. До речі, левова частка цих коштів призначена для системи адмінсудів, яким підсудні суперечки, що стосуються виборів. Два тижні тому через брак грошей на поточні витрати оголосили про зупинку роботи Київський адміністративний апеляційний суд і Вищий адмінсуд країни. Голова Державної судової адміністрації Іван Балаклицький заявив: що кошти, котрі виділяються законопроектом №5238, - порятунок для судів: "За дев'ять місяців 2009 р. ми використали 85% коштів, що призначалися на комунальні платежі і забезпечення судочинства. Якщо не будуть внесені зміни до держбюджету-2009, завершити рік судам буде складно".
19 листопада парламент розглянув законопроект №5238. Але член бюджетного комітету Володимир Бондаренко (БЮТ) сказав, що у депутатів просто не вистачило часу для надання коштів суддям. За його словами, депутатам досить лічених хвилин, аби прийняти рішення щодо згаданого проекту закону. "Але може скластися ситуація, що через політичну боротьбу гроші до судів не надійдуть. Думаю, (на поточному пленарному тижні) розглядатимуться в першу чергу зміни до закону про вибори президента, що призведе до політичного протистояння в залі. При цьому суди сьогодні живуть у борг: кошти, що їм виділяються, давно розписані - в сумах боргів", - зазначив депутат.
Законопроект №5238 стоїть на порядку денному на 1 грудня, але перед ним мають бути розглянуті зміни до закон про державний реєстр виборців (№3469) і законодавчі зміни, необхідні для проведення виборів президента (№5263-2). Проте опитані депутати схиляються до думки, що в парламенту все ж дійдуть руки до проблем судової системи. Іван Балаклицький вважає, що законопроект №5238 може бути проголосований вже 1 грудня, якщо Рада дотримуватиметься черговості розгляду запланованих питань. У коментарі він нагадав, що 30 млн. грн. з передбачуваних для надання судам 124 млн. грн. - їхні борги за минулий рік. "Ще близько 30 млн. грн. - витрати на комунальні послуги, які потрібно заплатити, аби суди були в теплі, з електрикою і водою. Останнє - витрати на папір, конверти, зв'язок тощо. Законопроект підтримали в комітеті з правосуддя і бюджетному комітеті Ради. Якщо не буде суб'єктивних чинників, він буде проголосований. До кінця року досить часу, аби освоїти ці кошти".
Зрушення у виділенні коштів для судів намітились ще на позаминулому тижні. В п'ятницю Київський ААС отримав 2,5 млн. грн. зі Стабфонду. Таку ж суму отримав і ВАСУ, що має дозволити цим судам здійснювати свої функції відповідно до закону.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас