Індія наздоганяє Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія наздоганяє Китай

Казна та Політика
1405
В липні-вересні ВВП Індії збільшився на 7,9%, тоді як економісти прогнозували лише 6,3%. Це найшвидші темпи зростання індійської економіки за останні півтора роки.
Уряд Індії повідомив про високі темпи економічного зростання, які стали наслідком збільшення промислового виробництва та урядових антикризових програм стимулювання економіки. Промислове зростання в Індії в липні-вересні 2009 р. становило 9,2%, тоді як витрати на соціальну сферу, включаючи дорожнє будівництво, зросли на 12,7%. Загальний обсяг державних витрат, зниження податків і екстрених заходів зі стимулювання економіки становив 12% ВВП, обсяг якого оцінюється в $1,2 трлн.
Щоб прискорити зростання економіки, керівник Резервного банку країни Дуввурі Суббарао, починаючи з квітня 2009 р., зберігав ключову ставку РЕПО на рекордно низькому рівні - 3,25%. Програми стимулювання центробанку та уряду дозволили фондовому індексу країни збільшитись в 2009 р. на 72%. Резервний банк прогнозує інфляцію 6,5% в березні в порівнянні з 1,34% в жовтні і 0,5% у вересні. У 2008 р. цей показник склав майже 13%. На цьому фоні пан Суббарао минулого тижня заявив, що необхідно згорнути деякі з "нетрадиційних" заходів підтримки економічного зростання.
Уряд прогнозує, що зростання ВВП країни в поточному 2009-2010 фінансовому році (який завершиться 31 березня 2010 р.) складе 6,5%. У 2008-2009 фінансовому році індійська економіка зросла на 6,7%. Тепер влада говорить про ознаки відновлення докризових темпів руху капіталу. За даними урядових експертів, в 2009 р. слід чекати прискорення промислового зростання до 8,2%, тоді як в минулому фінансовому році воно становило лише 3,9%.
Економісти очікують, що високі показники економічного зростання дозволять Резервному банку почати згортати стимулюючі програми вже в грудні, аби обмежити зростання інфляції. "Ці дані можуть стати зеленим світлом для Резервного банку Індії, аби підняти ставки. І є великі шанси зробити це до кінця календарного року. Припинення стимулюючих програм уряду також може початися раніше, після виходу даних відносно ВВП", - говорить експерт Роберт Прайор-Вандерсфорд з банку HSBC.
В свою чергу, уряд стверджує, що не планує змін в своїй стимулюючій політиці в цьому фіскальному році, тобто до кінця березня 2010 р. Хоча виробництво сільськогосподарської продукції в Індії збільшилось в липні-вересні на 0,9%, економісти попереджають, що ці дані не відображають труднощів сезону мусонів. Резервний банк Індії попереджає, що в цей період може прискоритися інфляція у зв'язку зі зростанням цін на продукти харчування.
Додаткові проблеми для економіки Індії з'явились у зв'язку із загрозою дефолту дубайського державного конгломерату компанії Dubai World в Об'єднаних Арабських Еміратах. Міністр фінансів Індії Пранаб Мукерджі заявив, що криза в Дубаї може спровокувати масове повернення на батьківщину індійських трудових мігрантів, які складають більше 40% населення Об'єднаних Арабських Еміратів. Ця країна є другим за значимістю експортним напрямом для Індії, причому основну частину становить експорт робочої сили. За даними уряду, індійські громадяни, які працюють в Об'єднаних Арабських Еміратах, щороку переказують на батьківщину більше $10 млрд.
Внаслідок фінансової кризи в еміраті Дубаї, що викликало побоювання нової втечі інвесторів з ринків, що розвиваються, на фондовому ринку Індії в кінці минулого тижня активи втратили в ціні 1,3%. Індійська рупія і облігації уряду Індії також подешевшали. В зв'язку з цим міністр фінансів Індії Пранаб Мукерджі заявив, що уряд Індії уважно стежить за фінансовою ситуацією в еміраті Дубаї і вивчає можливі наслідки боргових проблем емірату для економіки.
В третьому кварталі економіки інших країн Азії також продемонстрували кращі результати, ніж очікувалось. Лідером зростання економіки став Китай. ВВП Китаю в третьому кварталі 2009 р. збільшився на 8,9% і став максимальним серед країн BRIC і G8. Вжиті владою Китаю заходи із боротьби з кризою у вигляді виділення $586 млрд. на стимулювання економіки виявилися ефективними. Роздрібні продажі і промислове виробництво Китаю, досягнувши мінімальних показників на початку поточного року, продовжили зростання. Так, промислове виробництво в Китаї в жовтні зросло на 16,1% в річному вирахуванні. У цілому ВВП Китаю в період з 2001-го по 2008 р. збільшився втричі: з $1,3 трлн. до $4,3 трлн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас