Лісабонський договір про реформу ЄС набув чинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лісабонський договір про реформу ЄС набув чинності

Казна та Політика
403
Сьогодні набув чинності Лісабонський договір про реформу Євросоюзу. Як передає ВВС, в столиці Португалії Лісабоні ведуться приготування до урочистої церемонії з цієї нагоди.
Лісабонський договір передбачає введення посади президента ЄС, який обиратиметься на 2,5 роки і може бути переобраний на цю посаду ще один раз. Під час президентського терміну він представляє весь європейський блок на міжнародній арені. Крім того, документ передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії.
Цей орган буде до 2014р. скорочений з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Склад ЄК обиратиметься строком на п'ять років. Також буде запроваджено посаду верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки, він очолюватиме раду з міжнародних відносин. Договір створює умови для подальшої інтеграції Євросоюзу, спрощує механізми ухвалення рішення усередині ЄС.
19 листопада ц.р. був обраний перший в історії президент ЄС. Ним став прем'єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей. Глава Європейського союзу розпочне виконання своїх обов'язків 1 січня 2010р.
Обрання нового глави ЄС стало можливим після того, як Лісабонський договір (що прийшов на зміну проекту Конституції ЄС, що провалилась) був підписаний і ратифікований всіма країнами-учасницями Євросоюзу.
На посаді верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки затверджена британська баронеса Кетрін Ештон.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас