Нацбанк економить тимчасові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк економить тимчасові

Кредит&Депозит
1279
Національний банк спростив процедуру введення тимчасових адміністрацій до банків "тепер зміна менеджменту і мораторій на повернення боргів чекають будь-яку установу, чий норматив адекватності регулятивного капіталу нижче 7%. Але цей норматив можна обійти, тому НБУ необхідно проводити комплексний аналіз ситуації в проблемних банках, вважають учасники ринку.
Національний банк постановою №569, що набула чинності 28 листопада, вніс зміни до "Положення про вживання НБУ заходів впливу за порушення банківського законодавства" і зобов'язав себе призначати тимчасову адміністрацію в разі зниження нормативу адекватності регулятивного капіталу банку нижче 7%. Цей норматив (Н2), що розраховується як співвідношення регулятивного капіталу до ліквідних активів банків, не повинен опускатися нижче 10%. В цілому на 1 жовтня за системою Н2 складав 15,63%. Заступник голови НБУ Василь Пасічник вчора відмовився пояснити причину прийняття цієї норми. Але навесні чиновник обіцяв спростити процедуру ухвалення рішення про введення адміністрацій в банки, оскільки їхня "інструкція була написана для мирного часу".
Посилення вимог до адекватності капіталу допоможе стабілізувати банки. "Треба жорсткіше ставитися до банків", упевнений тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина. "Наша банківська система недоврегульована. Зараз Нацбанк ретельніше стежитиме за банками". Ст. 75 закону "Про банки і банківську діяльність" визначає, що НБУ має право вводити ТА в разі порушення банком більше двох вимог НБУ, зниження регулятивного капіталу на 30% за півроку, невиконання 10% зобов'язань протягом п'яти днів, прилюдного конфлікту в керівництві або арешту, приховування рахунків, активів, документів, відмови надати інформацію НБУ, проведення високоризикованих операцій і подачі клопотання про введення адміністрації.
Адміністраторів в останній рік призначали в основному через невиконання зобов'язань банку. "Основними причинами введення адміністрації були порушення платоспроможності, невиконання зобов'язань банку перед кредиторами і порушення адекватності капіталу. Тимчасову адміністрацію в наш банк треба було ввести раніше на два-три місяці, а зараз немає інвестора", - говорить тимчасовий адміністратор Банку регіонального розвитку Андрій Яцура. Норматив Н2 не показовий, якщо він необ'єктивно відображається в балансі банку. "Банк може вказати необ'єктивний показник адекватності капіталу, і рішення про тимчасову адміністрацію запізниться. Наприклад, статутний фонд, з якого формується регулятивний капітал, може бути порожнім, заповненим цінними паперами і кредитами", - відзначає Яцура.
Збільшити Н2 дозволить недоформування резервів під проблемні активи. "Коли я прийшов в банк тимчасовим адміністратором, там було все красиво всі нормативи виконувалися, - розповідає колишній адміністратор одного з ліквідовуваних банків. - Але коли почали проводити аудит, виявилось, що капітал дуже низький, а всі цифри дуті". Тому рішення про введення тимчасової адміністрації повинне прийматися після комплексного аудиту. "Я б не брав Н2 за планку, тому що потрібно відстежувати виконання банком зобов'язань, скарги кредиторів, причини зміни топ-менеджерів. Також треба стежити за співвідношенням кредитного портфеля власників банку до загального портфеля", - вважає Андрій Яцура, оскільки в багатьох банках кредити компаніям власників складають більше 25%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас