"Нафтогаз" заломив ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" заломив ціну

Енергетика
2262
НАК "Нафтогаз України" допускає підвищення середньорічної ціни газу наступного року до $337 за тисячу кубометрів, а не $280, як заявлялося раніше. Такі цифри компанія надала в Мінекономіки і Мінпаливенерго для підготовки макроекономічних прогнозних показників наступного року. За словами учасників ринку, при такій ціні палива продукція ключових галузей знов стане нерентабельною. Проте експерти упевнені, що реальна ціна буде нижчою, а показники монополії розраховані на збільшення розміру бюджетної компенсації за природний газ ТКЕ, що продається.
Про те, що НАК "Нафтогаз України" подала до Мінекономіки і Мінпаливенерго розрахунки, згідно з якими в 2010 році середньорічна ціна російського газу становитиме $295-337 за тисячу кубометрів, вчора повідомило агентство УНІАН із посиланням на джерело в Кабінеті міністрів. При цьому прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов раніше заявляв, що середня ціна становить $280 за тисячу кубометрів.
Офіційно в "Нафтогазі" ці заяви не коментують. Проте, за словами джерела в компанії, розрахунки були направлені в Мінекономіки і Мінфін для підготовки макроекономічних прогнозних показників наступного року, у тому числі держбюджету.
Згідно із домовленістю між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна $450 за тисячу кубометрів, а також прив'язка до котирувань мазуту і газойля Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі ціна газу для України складала $360 за тисячу кубометрів, в II - $270,95, в III - 198,34, в IV - $208. Таким чином, середньорічна ціна, виходячи з об'ємів закупівлі газу, складе $228 за тисячу кубометрів.
Якщо прогнози "Нафтогазу" виправдаються, підприємства з виробництва мінеральних добрив знов зупиняться, як це було в I півріччі, вважають в "Дніпроазоті". "За нинішніх світових цін і вартості газу $334 за тисячу кубометрів виробляти близько 60% металургійної продукції буде нерентабельно", - говорить заступник голови правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков. На думку президента "Енергетичної консалтингової групи" Олексія Шеберстова, настільки різке підвищення ціни газу може компенсувати лише чотири-п'ятикратне зростання тарифів на електроенергію для населення. "Якщо цього не станеться, генеруючі компанії наступного року отримають колосальні збитки - і можна буде чекати їх банкрутств", - упевнений він.
Експерти теж вважають ціни, названі "Нафтогазом", завищеними. "Всі провідні міжнародні нафтові аналітики розраховують на збереження ціни нафти наступного року в діапазоні цього року, тобто $50-70 за барель. А це означає, що зростання цін газойля і мазуту і, як наслідок, газу Україні чекати не слід", - погоджується директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб пов'язує завищені прогнозні показники НАК зі спробою добитися збільшення бюджетної компенсації за продаж палива теплокомуненерго (ТКЕ).
Він нагадує, що в проекті бюджету враховується різниця між закупівельною ціною газу і ціною його продажу ТКЕ, який становить близько $105 за тисячу кубометрів. "Якщо закласти дуже малу різницю в цінах для ТКЕ і закупівельній ціні, то 'Нафтогаз' просто буде працювати собі в збиток, як цього року, коли з бюджету покривалося лише 70% різниць", - зазначає член комітету Верховної Ради з ПЕК, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас